Socialsekreterare slår larm

Publicerad

22 socialsekreterare i Sundsvall som jobbar med barn och ungdomar slår nu larm om en ohållbar arbetssituation.

Den pressade situationen gör att socialsekreterarna tvingas bryta mot lagen. När det finns misstanke om att barn och ungdomar far illa ska en utredning ske fort och vara avslutad senast inom fyra månader.

Som läget ser ut i dag är det många utredningar som tar betydligt längre tid. I fjol våras var det 20 procent av ärendena som inte avslutades i tid, men den siffran tror Karin Gustafsson, en av socialsekreterarna, är högre idag. Familjer och barn får helt enkelt inte rättssäker hjälp menar hon.

Den senaste tiden har omsättning på personal varit stor och ärendena har blivit fler och tyngre.

– Vi har snart tappat alla med lång erfarenhet inom yrket, säger Karin Gustafsson till SVT Mittnytt.

Redan hösten 2012 skrev socialsekreterarna ett brev till socialnämnden i Sundsvall, men det avvisades med hänvisningen att det inte var en politisk fråga. För ett år sedan skrevs ett nytt brev men om det har de inte hört någonting.

Den höga arbetsbelastningen har även gjort att sjukskrivningarna ökat enligt socialsekreterarna.

– När man tvingas sänka kvalitén mår man inte bra. När man inte känner hopp och någon plan från politikerhåll är det många som väljer att sluta, avslutar Karin Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet