Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Leijon är enhetschef för socialtjänsten i Sundsvall som bistod domstolen i ärenden om den nu mördade 8-åringen vid flera tillfällen. Foto: Sara Carlzén/SVT

Socialtjänsten i Sundsvall: ”Viktigt att lyfta barnrättsperspektivet”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdnadstvisten om den nu misstänkt mördade pojken i Luleå började i Sundsvall när pojken bara var ett år gammal. Socialtjänsten i Sundsvall var därför med och bistod ärendet som hanterades rättsligt vid flera tillfällen.

När händelserna som kantat den nu döda 8-åringens liv nystats upp blir en fråga central: barnrättsperspektivet. Det menar Eva Leijon, enhetschef för socialtjänsten i Sundsvall.  

– Det är otroligt viktigt att lyfta barnsrättsperspektivet i de här frågorna. Det är socialtjänstens ansvar att lyfta barnets bästa i de utredningar och underlag som presenteras för domstolen, säger hon.

I dag hanteras det underlag som sedan presenteras för domstolen av socialtjänsten.

– Det finns tankar och planer på att barnet ska ha ett eget ombud i rättsprocesser, säger Eva Leijon.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.