– Många medlemmar har jobbat mer för lägre lön under pandemin, säger vårdförbundets Kenneth Byström, vice ordförande. Foto: svy

Facket om tårtan från regionen: ”Pengar hade varit att föredra”

Publicerad

När Region Västernorrland tackade den personal som arbetat med vård av covid-patienter genom att bjuda på tårta sa sjuksköterskan Sofia Kraft upp sig. Nu får hon stöd av sitt fackförbund. – Många har i praktiken jobbat mer för lägre lön, säger Kenneth Byström, vice ordförande Vårdförbundet avdelning Västernorrland.

Flera reaktioner har kommit in på Sofia Krafts protest mot Region Västernorrlands tårtgåva. En del tycker att det är fel att protestera. En sjuksköterskas jobb är väl att ta hand om sjuka? Så varför ska det nu ge mer pengar? 

Själva intentionen är det inget fel på, menar man på Vårdförbundets kansli. Men rena pengar hade varit att föredra.

Andra arbetstider

– Det är klart att sjuksköterskor ska ta hand om sjuka. Men en del av våra medlemmar har haft en viss arbetstid på vardagar till exempel men helt plötsligt får man jobba kvällar och helger.

”Lönesänkning”

– Andra har flyttat från avdelningar där man haft förkortad arbetstid till avdelningar med normalarbetstid. Så i praktiken har vissa medlemmar fått en lönesänkning, säger Kenneth Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.