Sofie Hallqvist tvingades fly från sin stuga på grund av branden vid Möckelsjöberget. Foto: Sofie Hallqvist/montage

Sofie tvingades slänga väskorna i skottkärran och fly

Uppdaterad
Publicerad

Sofie Hallqvist och hennes man Andreas är från Stockholm men var i svärföräldrarnas stuga vid Möckelsjöberget norr om Härnösand när branden startade. De tvingades slänga sina ägodelar i en skottkärra och springa därifrån.

Larmet om branden inkom vid 12-tiden på fredagen. En dryg timme senare fick Sofie Hallqvist och hennes man reda på att det brann och förstod att de skulle bli tvungna att evakuera från platsen.

– Först kände vi inte av någon rök alls. Vi hade dörren öppen och allting var som vanligt i stugan. Sedan kom min svärmor in i stugan och sade åt oss att packa. Vi hade ingen bil utan hon fick komma och hämta oss och köra genom avspärrningar och alltihop, säger Sofie Hallqvist.

Skogsbränderna sommaren 2018

Stoppade väskorna i skottkärran

Därför började Sofie och Anders packa sina saker. De trodde att de hade tid.

– Men sedan kom röken, det var så mycket rök i luften att vi slängde ned väskorna i skottkärran och sprang mot bilen. Så det blev ganska panikartat när vi skulle iväg, säger Sofie Hallqvist.

Branden vid Möckelsjöberget norr om Härnösand sprider mycket rök. Foto: Sofie Hallqvist

Stugan ska ha brunnit

Därefter flydde Sofie, Anders och svärmor till svärföräldrars villa. Men Sofie säger att man befarar att stugan nu ska ha brunnit ned.

– Hela berget brann ju, jag vet inte hur den ska ha klarat sig. Det är där vi har haft vår förlovningsfest och alla fina sommarminnen. Det är en släktstuga så det känns jättetungt om den är borta, säger Sofie Hallqvist.

Så här såg branden ut från Högakustenbron. Foto: Sofie Hallqvist

Branden växer

Under natten mot lördag berättar räddningstjänsten att branden har spridit sig. Till en början beräknade man att en yta 100x500 meter stod i lågor. Nu ska brandområdet vara 1000x800 meter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet