Branden vid Möckelsjöberget norr om Härnösand sprider mycket rök. Foto: Sofie Hallqvist

Trafik på E4 kan påverkas av rök från Möckelsjöberget

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen larmades räddningstjänsten till en skogsbrand på Möckelsjöberget norr om Härnösand. Branden har växt och nu under lördagen ska brandområdet vara 1000x1000 meter. Räddningstjänsten är optimistisk men säger att trafiken på E4 kan komma att påverkas av röken.

Det var vid 12-tiden på fredagen som larmet inkom. Under natten har räddningstjänst och frivilliga försökt bekämpa branden men man har inte lyckats släcka den. Det har blåst mycket, och under såväl fredagskvällen som natten mot lördag spred sig lågorna mycket. Brandområdet ska vara cirka 1000x1000 meter nu.

– Den växer, vi får den inte släckt. Vi får inte runt slangen, säger Peter Andersson vid räddningstjänsten.

Försiktigt optimistisk

Under lördagen kommer man att fortsätta försöka begränsa branden. Räddningstjänsten säger dock att man är försiktigt optimistisk. Men det är rökigt, och röken kan sprida sig mot E4:an vilket i sin tur kan innebära problem för trafiken. Läget är dock inte där än. Mycket beror på vindriktningen.

– Det blir rökigt mer mot Älandsbro-hållet nu på morgonen, säger Peter Andersson.

Räddningstjänst har i förebyggande syfte meddelat Trafikverket om situationen.

Dåligt med resurser

Under fredagen tog det lång tid att få helikoptrar till platsen och annat material eftersom läget är så pressat hos räddningstjänsten. Stora resurser läggs på att släcka de fyra största bränderna i landet, som under fredagen också kallades för de osläckliga bränderna utan regn. En av dem är branden i Brattsjö utanför Örnsköldsvik. Under lördagen kunde dock räddningstjänsten meddela att tyska helikoptrar är på väg till Möckelsjöberget för att delta i släckningsarbetet. Det är emellertid oklart vilken tid de anländer.

Branden vid Möckelsjöberget har dock tagit sig förbi en kraftledningsgata och en vindsnurra. Men man ska ha slagit av elen som en säkerhetsåtgärd. Det ska dock inte påverka allmänheten i någon större omfattning.

Uppdatering 12.12: Vid 13-tiden på lördagen hade röken inte tagit sig till E4:an än, men räddningstjänsten säger att man har folk på plats som bevakar just det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet