• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Så här såg det ut vid Brattsjö där det började brinna okontrollerat under onsdagen. Foto: Mikael Edin

Brattsjöbranden – fortfarande inte under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Den stora branden i Brattsjö i Örnsköldsviks kommun var under fredagen fortfarande inte under kontroll. Men räddningstjänsten säger att läget har förbättrat sig något. Branden ska vara omkring 500 hektar stor.

Vid Brattsjö i Örnsköldsviks kommun rasar den största branden i länet . Det har brunnit sedan i onsdags och räddningstjänsten sade att man fortfarande under torsdagen inte har den under kontroll. Ett ungefär fem kilometer långt och närmare två kilometer brett område brinner. Branden bekämpas med helikopter, hemvärn och lite över ett 20-tal personer ur räddningstjänsten.

Väg 1036 mellan Seltjärn och Remmarbäcken är fortfarande avspärrad för utomstående så att brandbekämparna ska kunna ta sig fram effektivt med stora maskiner.

Uppdatering fredag 06.00. Branden är fortfarande inte under kontroll. Under natten har släckningsarbetet pågått med bland annat tre helikoptrar och hjälp från skogsbrandvärnet och hemvärnet, totalt ett fyrtiotal personer.

– Vi har påbörjat en slagsystem runt branden och på ett ställe också anlagt en moteld. Det innebär att man tänder på framför den stora branden och så äter de upp varandra, och det funkade bra, säger räddningstjänstens Mats Renning som räknar med att man är kvar på platsen till åtminstone måndag.

Under fredagen fortsätter brandbekämpningen som tidigare. Brandområdet är fortfarande cirka två gånger fem kilometer, uppåt tusen hektar.

Uppdatering 15.00: Branden bedöms nu som en av de fyra bränderna i landet som är så allvarliga att de inte går att släcka.

Uppdatering 21.00: Branden hålls kvar inom de begränsningslinjer som sattes upp under fredagsmorgonen. Samtidigt har man 50 personer på plats som bekämpar lågorna.

– Det är ungefär likadant som förut, ett stort område alltså. Branden är 5x2 km så det är ju nästan en mil om man ska gå runt allting. Alla där ute gör ett jättejobb, säger Arne Persson, vid räddningstjänsten.

Uppdatering lördag 08.30: Under natten mot lördag har inga större förändringar skett. Räddningstjänsten säger att man håller begränsningslinjerna.

Se också: Här pågår bränderna i Västernorrland just nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västernorrland 2018

Mer i ämnet