Foto: TT

Flera pågående bränder i länet – läs om dem här

Publicerad

Det pågår flera bränder i Västernorrland. Vi har samlat dem på ett och samma ställe och uppdaterar texten allteftersom.

Solberg

Måndag: 16.30 på måndagen inkom ett larm om en skogsbrand vid Rävatjärnarna vid Solberg i Örnsköldsviks kommun. Branden ska ligga några kilometer från närmaste skogsväg och vid 17.50 hade räddningstjänst just kommit fram till platsen. Vid 19-tiden hade man tagit sig till platsen. Brandområdet ska vara cirka 50x100 meter och räddningstjänst ha branden under kontroll.

Älgberget

Det brinner på ett område omfattande ungefär 1000x700 meter vid Älgberget i Kramfors kommun. Larmet inkom 14.47 under torsdagen. Räddningstjänst hade planerat att lämna över ansvaret vid Älgberget till markägaren under lördagskvällen. Det kunde man inte göra utan kommer nu att stanna kvar där i minst ytterligare en dag, meddelade räddningstjänsten under söndagen.

Måndag: Läget vid Älgberget har på nytt förvärrats. Släckningsarbetet fick temporärt avbrytas på grund av åska och blixtnedslag under helgen. Elden tog ny fart under söndagskvällen och läget bedöms som besvärligt. Det brinner i oländig och bergig terräng. Helikopter vattenbombar under måndagen.

Möckelsjöberget

Fredag: Vid 12-tiden fredagen larmades räddningstjänsten till en skogsbrand på Möckelsjöberget norr om Härnösand, strax väster om E4. Räddningstjänsten uppgav initialt att ett område på cirka 100x500 meter brinner, samtidigt som det blåser med kraftig vind. Styrkor från både Härnösand och Kramfors är på plats och har påbörjat släckningsarbetet. Branden var vid 16.30-tiden inte under kontroll och hade tagit sig ända till en kraftledningsgata och var fem hektar stor.

Lördag 08.30: Branden vid Möckelsjöberget har växt under natten och ska nu vara 1000x800 meter stor. Dock säger räddningstjänsten att man är försiktigt optimistisk. Dock ska det vara rökigt.

Söndag: Det kom regn under natten och åska under natten och räddningstjänsten blev tvungen att ta skydd för sin egen säkerhet. Men man säger att man fortfarande håller begränsningslinjerna.

Måndag: Branden bedöms vara avgränsad. Eftersläckning pågår men det brinner fortfarande inne i brandområdet. Räddningstjänsten har också begärt frivilliga för att delta i det sista eftersläckningsarbetet.

Brattsjö

Vid Brattsjö i Örnsköldsviks kommun rasar den största branden i länet . Det har brunnit sedan i onsdags och räddningstjänsten säger att man fortfarande inte har den under riktig kontroll. Ett ungefär fem kilometer långt och närmare två kilometer brett område brinner. Branden bekämpas med helikopter, hemvärn och räddningstjänst.

Väg 1036 mellan Seltjärn och Remmarbäcken är fortfarande avspärrad för utomstående så att brandbekämparna ska kunna ta sig fram effektivt med stora maskiner. Läs mer om branden här.

Måndag: Läget bedöms stabilt. Vissa delar av den brandskadade skogen har lämnats över till markägarna och räddningstjänsten har förhoppningen att att hela området ska lämnas över under dagen. Räddningstänsten och hemvärn kommer att finnas kvar på platsen. Det finns en oro att branden ska ta sig på nytt i det varma vädret. Väg 1036 avspärrad tills vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet