Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– När kommunen inte vet vem som äger ett hus kan kostnader för vatten och avlopp inte krävas in vilket är ett stort problem med många hus i Sollefteå kommun, berättar Maria Söderlund på kommunen. Foto: Hans Lindblom/SVT

Sollefteå kommun varnar: ”Kolla vem som köper ditt hus”

Uppdaterad
Publicerad

Nio fastigheter i Sollefteå kommun har förmedlats av Kadry El Naggar. Maria Söderlund, chef på miljö- och byggkontoret ser inga som helst möjligheter att spåra ägarna.

– Vi har ju svårt att delge de som bor inom kommunen till och med, säger hon.

SVT kan nu i flera publiceringar berätta om företagaren Kadry El Naggar i skånska Tomelilla vars affärsidé är att sälja gamla hus i Sverige, bland annat i Västernorrland, till köpare i Mellanöstern.

I marknadsföringen som sker på Tiktok och Instagram ger El Naggar förespeglingar om att ett husköp i Sverige kan leda till uppehållstillstånd. Något El Naggar bestämt förnekar att han ägnar sig åt.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Att hus står tomma och att ägarna är svåra att nå är vardagsproblem på miljö- och byggkontoret i Sollefteå. Maria Söderlund berättar att även om man känner ägaren kan det bli svårt att delge beslut.

Inga intäkter till kommunen

– Kommunen som helhet får ju inte in några intäkter för kostnader för vatten, avlopp och sophämtning. Och vi kan heller inte delge några beslut för de här människorna har ofta inga adresser, säger Maria Söderlund.

I klippet berättar Maria Söderlund mer om problemen med hus där ägarna inte går att få tag i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Mer i ämnet