Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT kontaktar Kadry El Naggar angående kostnaderna han tar för att registrera bolag i Sverige. Hör honom i klippet. Foto: privat, SVT

Så drar företagaren in miljoner – säljer bolag till personer i Mellanöstern

Publicerad

SVT har tidigare berättat om företagaren Kadry El Naggar som gjort till affärsidé att köpa hus och förmedla dem till köpare i Mellanöstern – och marknadsför det som att en husaffär kan leda till uppehållstillstånd i Sverige.

En annan del i El Naggars affärer är att registrera bolag för att sedan sälja vidare till den som vill ha uppehållstillstånd.

För att få uppehållstillstånd krävs, enligt Kadry El Naggar, att man har hus, pengar och företag i Sverige. Så i samband med att en fastighet köps av någon i Mellanöstern erbjuder Kadry även att registrera ett svenskt handelsbolag.

SVT har hittat 293 företag som kan knytas till Kadry El Naggars verksamhet. Men så mycket företagande blir det nog inte, av de nuvarande husägarnas företag har bara något enstaka registrerats för moms eller F-skatt. Till största delen verkar det röra sig om rena skalbolag som Bolagsverket tillhandahåller.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Flerdubbelt dyrare

El Naggar tar mellan 1 700 och 2 000 dollar (cirka 20 800 kronor) för tjänsten att registrera ett bolag i Sverige. Att registrera ett handelsbolag själv hos Bolagsverket kostar 1 200 kronor. Det betyder att Kadry El Naggar, på varje sålt bolag, tjänar drygt 19 000 svenska kronor.

”Har inte socialbidrag – måste jobba”

SVT kontaktar Kadry El Naggar angående kostnadsdelen i det hela.

Vad är det som gör att det blir så dyrt via dig?

– Vet du varför?

Nej.

– För jag får inte från socialhjälp och sånt, jag måste jobba. Jag har företag som måste tjäna pengar. Eller hur?

68 av de 293 bolag vi hittat har avregistrerats av Bolagsverket eftersom dom inte uppvisat någon verksamhet de senaste tio åren.

företagen

För att få uppehållstillstånd krävs att man har ett företag enligt Kadry El Naggar, och företag startas ofta i köparnas namn. Det rör sig om handelsbolag och vi har hittat 293 företag som kan knytas till Kadry El Naggars verksamhet. 213 av företagen är registrerade på hans hemadress i Tomelilla.

Att starta ett handelsbolag i Sverige innebär en kostnad på 1 200 kronor som betalas till Bolagsverket. Men Kadry El Naggars kunder erbjuds tjänsten för 2 000 amerikanske dollar.

Till största delen verkar det röra sig om rena skalbolag. 68 av de 293 bolag vi hittat har avregistrerats av Bolagsverket eftersom dom inte uppvisat någon verksamhet de senaste tio åren.

De 36 fastigheter som i dag har utländska ägare kan kopplas till 38 handelsbolag. Bara två av bolagen har F-skattsedel och endast ett är registrerat för moms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Mer i ämnet