Foto: SVT / arkiv

Sollefteå sjukhus: Akutkirurgi och cancerbehandling utreds

Publicerad

Samtidigt som sjukhusockupanterna i Sollefteå firar tvåårsjubileum och tar sats för en fortsättning av aktionen öppnar regionledningen för en vårdsatsning i Sollefteå.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M ) vill utreda möjligheterna att öppna dagkirurgi och cancerbehandling vid Sollefteå sjukhus. Men när och hur är ännu oklart.

De senaste årens politiska beslut har ju inneburit en stängning av flera verksamheter på sjukhuset – akutkirugin, cancervården och BB- och kvinnosjukvård. Inte minst BB-frågan har ju skapat en kraftfull opinion i Ådalen.

Nu har regiondirektören fått i uppdrag att ta fram en plan för hur frågan kan och ska utredas och när en färdig rapport kan vara klar.

I slutet av mars ska den här planen redovisas för Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Omfattningen inte klar

Vilken omfattning det rör sig om är ännu oklart.  Det beskrivs som ”viss akutkirugi några tillhörande vårdplatser” och ”viss cytostatikabehandling” vid Sollefteå sjukhus.  Någon kostnad för det hela har inte heller angetts.

Hela frågan beskrivs som komplex och kräver en ”allsidig beslysning inför ett kommande poltiskt beslut”.

Redan efter valet flaggade den nya majoriteten, en koalitionen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna för en satsning i Sollefteå.  Samtidigt går specialistvården med rejäla underskott, prognosen för 2019 ligger på -300 miljoner.

”Ser till hela regionen”

Dessutom vill S+L+M skjuta över pengar från specialistvården till primärvården som anses underfinansierad.

”Jag är regionpolitiker och ser till hela regionen, inte bara Sollefteå, Vi har en ambition att göra någonting med Sollefteå sjukhus, absolut, men tar vi inte tag i ekonomin då kommer vi att få problem på andra ställen också”, sa Lena Asplund i samband med att den nya majoritetens program presenterades. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer