Via Sollefteåbons företag misstänks minst 4,6 miljoner kronor ha slussats från Östersundshem in i fotbollsklubben ÖFK. Det tros ha skett genom oriktiga fakturor. Foto: SVT

Sollefteåbon frisläppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den företagare från Sollefteå som misstänks för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott i ekobrotthärvan kring ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg har släppts ur häktet, bekräftar åklagaren.

– Misstankarna mot honom kvarstår, men kollusionsfaran gäller inte längre, säger kammaråklagare Niklas Jeppsson till SVT Västernorrland.

Kollusionsfara innebär att det finns risk att en brottsmisstänkt person på fri fot kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra eller förstöra utredningen.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Har han gjort några ytterligare medgivanden?

– Han har samma inställning som tidigare.

Misstankarna har stärkts

Sollefteåbon har medgett det han anklagas för i sak, men har synpunkter på brottsrubriceringarna.

Mannen blev häktad förra fredagen som på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Han är sedan många år tillbaka affärskompanjon med Östersunds Fotbollsklubbs ordförande Daniel Kindberg och de har haft flera bolag ihop.

Kindberg är i sin tur på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Enligt en utredning som Skatteverket gjort har Sollefteåföretagaren under ett par års tid fört in flera miljoner kronor till Östersunds FK i sponsringspengar. Pengar som mannen yrkat avdrag för men som Skatteverket anser ska beskattas.

Parallella utredningar

I dagarna ska Kammarrätten ta ställning till om Skatteverkets begäran om betalningssäkring motsvarande totalt 3,4 miljoner kronor av Sollefteåbons tillgångar ska beviljas.

Parallellt har Ekobrottsmyndigheten alltså inlett en förundersökning om grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott där pengar bland annat via osanna fakturor gått ut från entreprenadföretag via Sollefteåföretagaren och vidare. Sammanlagt handlar det om elva miljoner kronor.

Daniel Kindberg och en mellanchef vid byggkoncernen Peab – den sistnämnde precis som Kindberg misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott i härvan – satt anhållna under två dygn i förra veckan men släpptes senare på fri fot.

Avstämning om en månad

Enligt kammaråklagare Niklas Jeppsson har misstankarna mot dem stärkts efter förhör och beslag i utredningen.

Kindberg har därefter tagit timeout som ordförande i ÖFK och dessutom sagt upp sig som vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem.

Enligt Niklas Jeppsson kommer åtalet mot de tre misstänkta i härvan att dröja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet