Sollefteåföretagaren: ”Jag ljög i polisförhören”

Publicerad

Sollefteåföretagaren erkände fakturabluffen i polisförhören men på måndagen tog han tillbaka allt när Kindbergrättegången gick in på sin femte rättegångsdag. ”Jag ljög”, hävdade han i rätten.

Hans egen förklaring till lögnerna var att han ville slippa polisarresten. Den trånga cellen med ett litet fönster blev alltför påfrestande och hans sätt att komma därifrån var att erkänna.

– Jag fick ett dåligt råd av mitt ombud. Han sa att jag förmodligen skulle bli kvar i arresten tills dess att jag erkände och då erkände jag, berättade Sollefteåföretagaren i rätten i dag.

”Jobben har utförts”

Sollefteåföretagarens uppger nu att han fick jobben av Daniel Kindberg, och hävdar bestämt att alla jobben utförts. Det har nästa uteslutande handlat om att flytta jordmassor mellan olika områden på stadsdel Norr i Östersund, ett arbete som under de fyra år åtalet gäller ska omfatta 20 000 arbetstimmar.

Men när han satt i polisförhör våren 2018 lät det annorlunda. Då hade en skatterevision visat stora frågetecken i hans bolagsaffärer och i förhören medgav han då att allt var bluff.  I förhören beskrev han sin egen roll som liten jämfört med Daniel Kindberg som var bluffens huvudrollsinnehavare.

Luftfakturor

Fakturor var antingen ”luft” eller saltade, berättade han i förhören våren 2018. Jobben utfördes aldrig. Idag hävdar han alltså något helt annat.

Åklagaren menar dock att han lämnade samma uppgifter i flera förhör och att hans erkännande inte ledde till att han fick komma hem. I stället häktades han och vid såväl häktningsförhandlingen som vid efterkommande förhör stod Sollefteåföretagaren fast vid huvuddragen i sitt medgivande.

– Ja, jo. Om jag hade vetat mer om rättssystemet än vad jag visste då kanske jag hade agerat annorlunda, säger Sollefteåföretagaren under måndagens förhandlingar vid Ångermanlands tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet