Via Sollefteåbons företag misstänks minst 4,6 miljoner kronor ha slussats från Östersundshem in i fotbollsklubben ÖFK. Det tros ha skett genom oriktiga fakturor. Foto: SVT

Sollefteåföretagaren misstänks ha haft en av nyckelrollerna

Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Östersundshems internutredning visar att 10,7 miljoner kronor sannolikt förts ut ur bolaget via oriktiga fakturor. Av dem ska minst 4,6 miljoner förts in i Östersunds Fotbollsklubb – via en företagare i Sollefteå.

Sollefteåföretagaren är en gammal affärsbekant med Östersundshems förre vd Daniel Kindberg som också är ordförande i Östersunds Fotbollsklubb – ett uppdrag han nu tills vidare tagit en paus ifrån.

Daniel Kindberg anhölls i våras misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. När han släpptes fri avgick han omedelbart som vd för det kommunala bostadsbolaget och tog timeout som ÖFK-ordförande.

Senare under våren avgick också hela styrelsen för Östersundshem.

Presskonferens

Sollefteåföretagaren och en mellanchef vid Peab i Östersund misstänks också för grova ekobrott i härvan. Sollefteåbon satt häktad under ett par veckor och under den tiden säkrades tillgångar hos de inblandade genom tingsrättsbeslut om kvarstad.

På tisdagsförmiddagen kallade Östersundshems ledning till presskonferens där man redovisade resultatet av den internutredning av affären som genomförts.

Där konstateras det att det kommunala bostadsbolaget är inblandat i det som kommit att kallas Kindbergaffären.

6,1 miljoner försvunna

Enligt utredningen har 10,7 miljoner kronor förts ut ur Östersundshem via osanna eller på annat sätt oriktiga – eller ”saltade” – fakturor från byggbolaget Peab. Det handlar om överfaktureringar eller rena luftfakturor, det vill säga fakturor för jobb som Peab över huvud taget aldrig gjort åt Östersundshem.

4,6 miljoner kronor har enligt internutredningen förts in i Östersunds FK. Var resterande 6,1 miljoner tagit vägen är i dagsläget oklart.

– Det är tragiskt, säger Östersundshems tillförordnade vd Christer Sundin.

Sollefteåföretagaren miljonsponsrade ÖFK

Sollefteåföretagaren har enligt utredningen haft en betydande roll i upplägget. Det är via hans bolag som de totalt 4,6 miljonerna gått, från Peab och vidare in i ÖFKs kassa.

Mannen tros ha skickat falska fakturor via sin flyttfirma till Peab, som betalat honom med pengar som Östersundshem i sin tur fakturerats för.

Medgett

Sollefteåbon har i förhör medgett händelseförloppet, men nekar till brott. Han misstänks för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Enligt kammaråklagare Niklas Jeppsson vid Ekobrottsmyndigheten, som leder förundersökningen om den misstänkta brottsligheten kring Östersunds FK, har misstankarna mot Sollefteåföretagaren stärkts efter förhör och husrannsakan.

Kompanjon till Kindberg

Mannen är alltså gammal affärskompanjon med Daniel Kindberg och de har också haft bolag ihop.

En genomgång av hans företags räkenskaper har visat att drygt hälften av omsättningen de senaste åren gått in som sponsringspengar i Östersunds FK. Något som också Skatteverket granskat och haft synpunkter på.

”Väldigt olyckligt”

Det var sammanbitna miner under Östersundshems presskonferens under tisdagsförmiddagen.

– De framgångar som Östersunds FK nått är fantastiska. Men det vore väldigt olyckligt om det skett på Östersundshems bekostnad, säger Christer Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Daniel Kindberg i ekobrottshärva

Mer i ämnet