Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Västernorrland. I klippet kommenterar hon det ovanligt tuffa läget inför sommaren – och hur hon tror att personalen reagerar på läget Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Sommarkris i Region Västernorrland: ”Som det ser ut nu kan jag inte garantera en patientsäker vård”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en ovanligt tuff sommar för vården i sommar – bemanningsläget är mycket kritiskt.

Vi vet inte just nu om vi kan hålla avdelningar öppna som är kritiska för vården, som hjärtavdelningen eller akuten, säger Maria Strandberg, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland.

SVT har tagit del av en intern rapport med rekommendationer för att klara sommaren. En vårdransoneringsmodell ska användas, ett sätt att prioritera de akuta fallen – och där andra får vänta.

”Blockaden slår hårt”

Regionen står inför stora bemanningsproblem till sommaren, skriver Strandberg på regionens hemsida och menar att Vårdförbundets blockad mot nyanställningar kommer att slå hårt.

Pressad vård 2024

– Vi får inte heller några svar ifrån bemanningsföretagen, skriver hon.

Åtgärder ”negativa för patientnyttan”

I rapporten skissas på flera dramatiska åtgärder för att klara vården i sommar, från minskad bemanning till acceptans för överbeläggningar och åtgärder som beskrivs som ”negativa för patientnyttan”

– Jag tror att de har riktigt ont i magen på vissa ställen i verksamheten, säger hon.

”Kan inte garantera patientsäkerheten”

Strandberg är öppen med att hon verkligen är djupt bekymrad över läget:

– Som det ser ut just nu med bemanningen på de här kritiska avdelningarna så kan jag inte stå för att vi verkligen har en patientsäker vård.

Hör henne i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet