Besättningen och eleverna under Atlanticas stopp i Härnösand. Pandemin stoppade ursprungsplanen att segla till Irland. Nu väntar Höga kusten och sedan Luleå. Foto: Pierre Ragnehag

Sommar på det stora blå – skolfartyget Atlantica på väg mot Höga Kusten

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin stoppade den ursprungliga planen – att segla till Irland och Dublin. Istället fick eleverna på skolfartyget T/S Atlantica följa hela den svenska kustlinjen.  Efter ett stopp i Härnösand väntar nu Höga Kusten och sedan Luleå skärgård.

Atlantica, tvåmastad och drygt 26 meter lång, är ett skolsegelfartyg med bas i Göteborg. 

Byggd för 40 år sedan i Danmark.  Fartyget är cutter, en äldre brittisk fartygstyp. 

Elias Wennersten är befälhavare ombord och basar över sju besättningsmän och 23 elever mellan 15 och 18 år gamla.  Efter ett stopp i Hudiksvall blev nästa hamn Härnösand.

Seglatsen har gått från Göteborg och för en vecka sedan var Atlantica i Stockholm. Nu väntar hela Norrlandskusten med målet Luleå innan besättningen vänder henne söderut igen.

fotnot; T/S står för Training Ship, alltså skolfartyg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.