Läkaren Henryk Rzadkowski Foto: SVT

Rekryteringen kraftigt försenad

Uppdaterad
Publicerad

Sommarrekryteringen av läkare till Sollefteå sjukhus är kraftigt försenad och förseningen är en av orsakerna till att kirurgen och ortopeden hotas av stängning i sommar.

Det behövs sex erfarna läkare för att lösa krisen, säger landstinget medan sjukhuset i Sollefteå anser att det räcker med tre. Från sjukhusets sida anser man inte heller att situationen i år är allvarligare än tidigare år.

– Att sommarbemanningen är ett problem som måste lösas är inget nytt och det är något som många sjukhus måste hantera. Vad som däremot är nytt är att rekryteringen kommit igång väldigt sent i år, säger Ingrid Mikaelsson som är vårdadministratör i Sollefteå.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Läkare sent tillfrågade

En av de läkare som fått frågan om att arbete i Sollefteå i sommar är Henryk Rzadkowski som tidigare arbetet i Sollefteå. När SVT ringde honom på onsdagen sa han så här:

– Jag blev uppringd av klinikledningen för en timme sedan och fick frågan. Jag kan arbeta i Sollefteå i sommar men frågan är väldigt sent ställd och jag behöver definitivt besked den här veckan annars tvingas jag tacka ja till andra erbjudanden, säger han.

”Inga kommentarer”

Henryk Rzadkowski blev uppringd av länsklinikchefen Leif Israelsson sedan det igår blivit känt att en lokal kampanjgrupp i Sollefteå vaskat fram åtta namn på läkare som var intresserade att arbeta på sjukhuset i sommar. Trots att sommarbemanningen  i Sollefteå betecknats som akut av landstingsledningen hade dock ingen blivit kontaktade vid lunchtid igår. Varför kan bara Leif Israelsson svara på och han har meddelat SVT att han vare sig vill kommentera eller svara på frågor.

Höll inte måttet

Enligt förvaltningschefen Nina Fållbäck Svensson var det dock bara en av de åtta läkarna, Henryk Rzadkowski, som höll måttet men han blev som sagt inte kontaktad förrän sent igår eftermiddag.

– Varför kan jag inte uttala mig om eftersom det är klinikledningens ansvar. Generellt har vi dock bedömt att situationen i Sollefteå som alltför bräcklig sommartid och det är därför vi sett en temporär stängning som en möjlig lösning. Att ha en organisation som bemannas av personer från bemanningsföretag som inte har erfarenhet och kännedom om förhållandena i Sollefteå anser vi som en alltför bräcklig lösning, säger Fållbäck-Svensson.

Baktanken: Stängning

Lösningen som står för dören är sommarstängt och akuta fall hänvisas till Sundsvall och Örnsköldsvik men det betraktas i Sollefteå som en plan för att stänga definitivt.

– Vi befarar att väljer man att stänga i sommar så finns det en uppenbar risk att det inte öppnas på nytt i höst. Agerandet från landstingsledningens sida tyder på en sådan baktanke, säger Majed Safaee som utöver sin anställning som kommunikationsstrateg i Sollefteå kommun också engagerat sig en lokal rekryteringskampanj.

Sommarstängningen i Sollefteå var föremål för en risk och konsekvensanalys under onsdagen. Framför allt var patientsäkerheten i fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet