Foto: Ylva Holmgren SVT

Sörforsolyckan: Föraren dömd till fängelse och skyddstillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Den unga kvinna som var förare till olycksbilen vid kraschen i Sörfors sydväst om Sundsvall i försomras då fyra 16-åriga pojkar dog döms till två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Kvinnan döms för vållande till annans död, grovt brott, vållande till kroppsskada, grovt brott, och för grov vårdslöshet i trafik, i enlighet med åklagarens yrkande.

När det gäller åtalspunkten grov vårdslöshet i trafik konstaterar rätten att ”det som framkommit om hastigheten och omständigheterna vid omkörningen gör att (NN) får anses ha varit grovt oaktsam i sitt körsätt. Brottet ska därför bedömas som grovt. Omständigheterna är dock inte sådana att hon kan anses ha visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom.”

”Riskfyllt körsätt”

Beträffande åtalspunkten grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada slår rätten fast i sin dom att NN ”med ett riskfyllt körsätt gjort omkörningen i mycket hög hastighet samtidigt som hon haft fem medpassagerare varav endast en har haft bilbälte. Förhållandena vid körningen har varit sådana att (NN) därigenom har tagit en medveten risk av allvarligt slag. Brotten ska därför bedömas som grova.”

Vid bedömningen av påföljden har rätten dels tagit hänsyn till de svåra skador kvinnan själv fick vid olyckan, dels hennes låga ålder – hon var 19 år när olyckan inträffade.

Skadestånden

I skadeståndsdelen hade sammanlagt 18 målsägare yrkat ersättning. Bara två av dessa beviljas skadestånd: den 14-åriga flickan som satt på passagerarsidan i bilen vid olyckstillfället och som skadades allvarligt får 77 000 kronor, och en anhörig till en av de omkomna 16-åringarna får 30 000 kronor.

De övriga 16 målsägarna blir utan ersättning.

Tingsrätten motiverar det med att dessa 16 målsägare tidigare fått trafikskadeersättning från sina respektive försäkringsbolag ”som uppgår till den tillämpliga schablonen, 30 000 kronor.”

Slungades av vägen

Den tragiska olyckan inträffade tidigt på morgonen den 31 maj förra året. Sex unga personer färdades i bilen på länsväg 548 på väg norrut från Hassela mot Sundsvall. De fyra 16-åriga pojkarna i baksätet var obältade och färden gick stundtals i mycket höga hastigheter längs vägsträckan där 70 är maxhastighet.

I en kurva i höjd med Sörfors tappade den kvinnliga föraren kontrollen över bilen som slungades ut i terrängen med våldsam kraft. I kraschen omkom de fyra unga pojkarna – två av dem från Hälsingland, två av dem från Medelpad. Föraren och den 14-åriga flickan på passagerarsidan som båda hade säkerhetsbältena på skadades men överlevde.

Den kvinnliga föraren av bilen har varken erkänt eller förnekat gärningen vare sig i polisförhör eller i rätten, och hänvisar till att hon inte har några minnen från händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alla killarna omkom, en av tjejerna fick allvarliga skador och en annan tjej fick livshotande skador. Det här är vad som kommit fram hittills kring vad som hände. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet