Mammorna till de omkomna pojkarna fann stöd hos varandra under rättegången. Från vänster Katarina Sundell mamma till Milton, Elenor Idh mamma till Emil, Margareta Larsson mamma till Max och Jennie Hedqvist mamma till Felix. Foto: SVT Ylva Holmgren

Fyra ungdomar omkom i bilolycka i Sörfors – följ rättegången här

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckan i Sörfors inträffade natten mot den 31 maj 2020 på väg 548 vid Sörfors sydväst om Sundsvall och tog fyra tonåringars liv. Den unga kvinnan som körde bilen står åtalad för bland annat grovt vållande till annans död i fyra fall.

Rättegången vid Sundsvalls tingsrätt som började i tisdags fortsätter i dag och ska också avslutas i eftermiddag. Följ vår direktrapportering här.

Fyra unga omkom i bilolycka – följ rättegången här

Pinnat inlägg

• En 20-årig kvinna är åtalad för grovt vållande till annans död i fyra fall, grovt vållande till kroppsskada i ett fall och grov vårdslöshet i trafik.

• Den unga kvinnan varken förnekar eller erkänner brott. 

• Rättegången beräknas ta två dagar, 16 och 18 februari.

Danne • Har inte mycket till övers för journalism men tack för att ni uppdaterar detta objektivt för oss intresserade. Keep up the good work!

Mara • Angående de klipp som visats först nu: vad är känslan, är de trovärdiga och visar den åtalade?

Enligt åklagarsidan visar klippen att det är den åtalade som kört bilen, och att hon dessutom endast ska ha haft en hand på ratten.

Men enligt försvaret så säger inte klippen särskilt mycket. Så här säger försvarsadvokaten:
"Det går inte ens att se vem det är som kört bilen på de här klippen".

Angelica • Hur är det med den åtalades föräldrar? Kommer de vittna?

Den åtalades pappa vittnade tidigare under rättegångsdagen. Försvarsadvokat Fredrik Burvall ställde frågor till honom angående bilen hon färdades i och hennes körsätt. Åklagare ställde inga frågor till pappan.

Därmed avslutar vi rapporteringen från rättegången i Sundsvalls Tingsrätt.

Tack för att ni följt vår bevakning. Mer om detta på nyhetswebben och i våra TV-sändningar.

SVT Västernorrland

Dom kommer meddelas den 4:e mars klockan 11.00, alltså om två veckor, säger domaren Lars-Åke Johansson när han nu avslutar rättegången.

- Jag delar inte alls åklagarens bild av det hela, säger Fredrik Burvall.

Det kan möjligen bli dagsböter som en följd av det här, menar han,

- Det här är en oerhört tragisk olycka, men det finns absolut ingenting som talar för att 20-åringen skulle varit likgiltig för riskerna, säger Fredrik Burvall när han avslutar sin plädering.

Åtalet ska ogillas i sin helhet, och det rör sig inte om några grova brott, hävdar Fredrik Burvall

Fyra unga pojkar miste livet i dödsolyckan. De hade varit på en bilträff i Hassela och hade bestämt sig för att åka med till Sundsvall för att köpa hamburgare. Hastigheten ska ha varit hög enligt förundersökningen och kvinnan som körde tappade kontrollen över bilen.

Obältade i baksätet

Två unga kvinnor satt i framsätet och de fyra pojkarna satt obältade i baksätet. Föraren, den kvinnliga passageraren och två av pojkarna är från Hälsingland och de andra två pojkarna är från Stöde.

Den unga kvinnan varken förnekar eller erkänner brott. Hon har enligt sin advokat Fredrik Burvall sagt att hon inte har några som helst minnesbilder från kvällen.

Åtalet

Den unga kvinnan som körde olycksbilen åtalas för vållande till annans död i fyra fall, grovt brott och vållande till kroppsskada grovt brott samt grov vårdslöshet i trafik.

I stämningsansökan står det att ”Brottet bör bedömas som grovt då föraren genom sitt körsätt varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet