Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunchefen i Timrå om Torsboda: ”Vi har en av de bättre platserna i Europa” Foto: SVT/arkiv

Spelet fortsätter om Torsboda – minst två aktörer intresserade av etablering

Uppdaterad
Publicerad

Nortvolt och Volvo cars har lämnat tanken på Torsboda som en möjlig plats för sin batterifabrik. Det skapar rum för andra aktörer som fått upp ögonen för platsen.

– Vi har fört dialog med två andra intressenter och dialog pågår. Sedan har också Northvolt kommunicerat ett intresse från underleverantörer till dem, säger Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå.

Platsen är strategiskt. Inom några få kilometer finns både flygplats, Europaväg, järnväg och hamn.

När Northvolt och Volvo cars tackat nej till att placera sin batterifabrik här, är tjänstemän och politiker ändå hoppfulla om en annan stor etablering i i Torsboda, utanför Timrå.

– Nu ska vi färdigställa detaljplanen. Därefter ska vi göra den så färdig som möjligt för denna typ av etablering – då handlar det om allt från väganslutningar, att utreda lämplig markberedning, hantering av dagvatten till anslutning till strömförsörjning, säger Andreaz Strömgren, kommunchef Timrå.

Snabb process

Detaljplanen följer det utlovade tidsschemat och beräknas vara färdig i februari eller mars i år.

– Efter det är det fritt fram att söka bygglov, men det måste göras i dialog med företag som vill etablera sig.

Handlar det fortfarande om en batterifabrik?

– Det vi har sagt som given utgångspunkt är att det ska skapa många arbetstillfällen och vi vet att vår tillgång är särskilt lämpad för energiintensiv industri. Det är vår inriktning framåt.

Det som skulle ta tre år att förbereda har i och med Northvolt och Volvo cars intresse nu pressats fram på ett halvår.

– Vi har kommit så otroligt långt i processen så vi har ett otroligt starkt erbjudande. Det är en av de bättre platserna i norra Europa att bedriva energiintensiv industri på – vi förväntar oss en framtida etablering, säger Andreaz Strömgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer