Man i 30-årsåldern döms för hets mot folkgrupp efter att bland annat ha delat nazistiska meddelanden på Facebook. Foto: TT

Spred homofobiska budskap och bilder på Adolf Hitler

Uppdaterad
Publicerad

En man i Örnsköldsvik döms för att ha laddat upp bilder med klistermärken på Adolf Hitler och homofobisk text på sin Facebook-sida.

Inläggen ska enligt domen ha publicerats under sommaren 2016 och varit öppna för vem som helst att läsa. På så vis har bilder med budskap som anspelar på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse och sexuell läggning spridits.

Mannen, som är i 30-årsåldern, åtalades för elva inlägg där han bland annat lagt upp nazistisk, rasistisk och homofobisk propaganda genom att länka till en högerextrem sida och laddat upp ett foto på ett klistermärke med Adolf Hitler. I ett av inläggen har han också lagt upp en bild av ett klistermärke med en homofobisk text samtidigt som han länkat till samma högerextrema sida.

Ångermanlands tingsrätt dömer mannen för hets mot folkgrupp med 60 dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.