Chatt: Squid game-lekar på skolgårdarna: Skadligt eller intressant kulturfenomen – vad tycker du?

Uppdaterad
Publicerad

Squid game är kanske den absolut hetaste tv-serien just nu.

Och lekarna som utspelar sig i serien har snabbt anamats av barn och ungdomar som tagit med dem ut på skolgårdarna runt om i världen.

Men är det ett intressant kulturfenomen eller är det rent av skadligt? Tyck till här!

Squid game-lekar på skolgårdarna: Skadligt eller intressant kulturfenomen - vad tycker du?

Tack för alla inlägg & synpunkter i den här frågan.
Vi drar streck nu och stänger den här chatten.
Alla tidigare inlägg går förståss att ta del av nedan.
/ SVT Västernorrland

Gun • Alla påverkas, barn, vuxna, av det de upplever, råkar uppfatta eller tar del av.
Uppenbart att spel påverkar, varför blir det en lek av det annars? Vad nu orsaken än är, rädsla, kontroll, spänning..
Var rädd om allas vår nutid och framtid, barnen som växer upp. Barn behöver inte mer våld, varken från spel eller verklighet.

Lisa • Jag skulle inte låta mina barn se Squid game. Rätt självklart val tycker jag men jag vet att många inte tycker det även om jag inte förstår det. Det är dessutom en åldersgräns på den som säger en hel del.
Men jag vet att jämnåriga till våra barn på 8 och 11 sett den och det är det man pratar om på skolan.
Vi låter inte barnen spela våldsspel eller spel där man dödar varandra. Vi låter dem inte läsa skräplitteratur. De får inte använda sociala medier eller ha egna telefoner att fritt använda. Varför.. jo för man påverkas av allt man tar in. Varför tror ni så många mår skit idag? Varför tror ni unga har ångest, tar livet av sig, mördar och mördas.? Det hjärtat är fullt av-det talar munnen...Och händerna.
Vi vuxna måste ta ansvar och sätta gränser och visa vägen i tid. Vara riktiga föräldrar. Medmänniskor.
"Vänj den unge vid den väg han bör vandra så viker han inte av från den när han blir vuxen..". vilken väg väljer vi att vänja dem vid?

När jag var liten höjde ingen på ögonbrynen om man hade kniv.. Varför? Då använde man den till att snickra. Ingen skulle medvetet göra illa någon.
Nu sticker ungarna knivar i varandra och någonstans får de idéerna. Har de inga goda värderingar med sig hemifrån då vet vi vad vi kan vänta.

Barn skolas in i destruktivitet.

Tydliga goda värderingar måste tillbaka in i samhället. Så att människor får tillbaka samvetet.
Oavsett vem man är så tror jag alla innerst inne vill behandlas på ett bra sätt... " behandla andra som du själv vill bli behandlad"

Det är i familjen, i hemmet, goda värderingar och trygga barn formas och grunden till ett gott samhälle byggs.

Pedagog • Jag förstår inte hur vuxna människor kan sitta och förminska lärare och pedagoger på det här sättet? Det handlar INTE om lekarna, VAD det handlar om är vad barnen tillåts titta på hemma! Det finns en anledning till att det finns åldersgränser på serier, barn kan få trauma av att se massmord och människor som skjuts i huvudet. Finns det någon som tycker att en 8åring ska sitta och titta på sånt och sedan ligga sömnlös på nätterna för att dom är livrädda när lampan släcks och dom blir ensamma på sina rum? Det skolan reagerar på är inte lekarna, det skolan reagerar på är att barnen berättar och visar exakt samma som händer i serien, berättar att ” jag får kolla på de hemma” . Andra barn blir rädda eller retade för att dom inte har sett serien och går hem och berättar för sina föräldrar som i sin tur blir upprörda att detta förekommer på skolan. Ska inte skolan agera? Ska skolan bara skita i elever som mår dåligt? Det är INGEN som sätter stopp för en barnlek utan våld, men när våld blandas in pga att 8åringar kollar på serier som är från 16+ och tar med sig de till skolan, då kommer vi agera!

David • Det var det dummaste jag har sett på ett par timmar. Vad lär sig pedagogerna på sin utbildning egentligen? Barnen pratar om squid game för att det är lite spännande. De pratar med vuxna om det för att se var de står och hur de reagerar. Normalisera inte våldet. Var en förebild istället och berätta för barnen hur idiotiskt det är.

Anna • Blir så trött på att allvaret ska förminskas. Squid games är över hela internet. Självklart att barnen kommer att se hemska klipp därifrån och försöka bearbeta det genom lekarna på skolgården som får mer hemska inslag eftersom. Inte så oskyldigt som framställs i inslaget. Prata med era barn.

Pether Halvardson • När jag var liten för ca 53-55år sen, va det populärt med leksaker som var: cowboy och indian (efter alla cowboy filmer man såg, sen röda och vita rosen, minns det gick lite vilt till, man var ute och sprang på timmermoser, kallades så i värmland, det är timmer som sitter ihop med vire och flyter på vattnet i väntan på att tas in till sågverket, klättrade i berg och träd, visst ramla man och slog sig, grät en skvätt och fortsatte 👍

W • Själva lekarna är ju barnlekar! Det är ju bara straffet som är våldsamp egentligen!

Sara • Barn ska väl inte titta på Squid game eftersom den är från 16 år. Alltså, det finns väl åldersgränser eller rekommenderad ålder på allt innehåll på Netflix? Ungarna kan ju lika gärna knarka skräckfilmer på vilken streamingsite dem vill om denna nu har tillgång till det. Bättre snacka med ungarna om det dem tittar på istället för att tjata om lekar. Barnen bearbetar ju shit när dem leker.

Lärare • Har sett barn leka på skolgården i hela mitt yrkesliv. Vi har behövt hantera rädsla och drev från vuxna många gånger. Det här är antagligen bland det mest onödigaste och mest uppblåsta drev jag varit med om. Lekarna har funnits sedan jag var barn. Barn ska inte se denna TV-serie - men lekarna är ofarliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.