Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Red Light, Green Light” från Squid Games leks av barnen på Kornelia Friskola. ”En helt vanlig barnlek” säger Sveriges Radio reporter Fredrik Birging. Foto: SVT/Per-Erik Ström

Här leker andraklassare Squid game i Ånge med Sveriges Radios reporter: ”Bara en lek”

Uppdaterad
Publicerad

Inspirerade av den populära tv-serien Squid game har elever på Kordelia friskola i Erikslund i Ånge kommun börjat leka lekar från serien. På skolrasterna har intresset för barnlekar – som leks i serien – ökat. Något som reportern Fredrik Birging på Sveriges Radio uppmärksammade.

– Det går så mycket alarm för dessa lekar som egentligen bara är vanliga barnlekar, säger han.

Det var på onsdagen som Sveriges Radio i Västernorrland gjorde ett inslag om att elever i årskurs 2 på Kordelia friskolas lekte lekar från serien Squid game. Serien har väckt en debatt om att barn exponeras för tv-serien och inspireras till lekar som i serien innehåller mycket blod och har döden som insats.

När lekarna sedan började förekomma på skolgårdar runt om i landet började en diskussion om hur unga påverkas av lekarna.

– Squid game-lekarna anses vara farliga för barn men barn har ju ”dödat” varandra i alla tider, genom olika sorters lekar, säger Fredrik Birging, reporter på Sveriges Radio.

SR:s reporter lekte med barnen

Fredrik Birging valde i sitt radioinslag att leka med barnen och titta närmare på hur barnen tolkade lekarna.

– Det var ju inga problem för barnen, för de är det bara en lek och det är så de hanterar det. Jag tror också att det är en del av tryggheten också att ha vuxna runt omkring sig när de leker sådana lekar. Det är bra för dem om de kan bolla eventuella frågor om dem med en vuxen, säger han.

Se när Fredrik Birging leker ”Red Light, Green Light” med eleverna i klippet ovan.

SVT rapporterade ·

Det finns inga publicerade inlägg ännu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer