Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det finns en oro över att barn i så små åldrar ser en serie som Squid Game”. Foto: Skärmdump

Prolympiaskolan i Sundsvall agerar mot våldsinspirerande barnlekar: Förbjuder Squid game-lekar

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn på Prolympiaskolan i Sundsvall fick under fredagen information från ledningen att barnen på skolan har lekt lekar inspirerade av tv-serien Squid Game, något som skolan nu tar avstånd från och beslutat att förbjuda.

Rektor Jenny Lagerqvist vidareutvecklar skolledningens resonemang här i videon.

I informationsbrevet meddelar skolan att de beslutat att inte godkänna den form av lek där vanliga barnlekar avslutas med att deltagare som förlorar på låtsas skjuts på plats – något som blivit populärt via tv-serien Squid game.

Rektorn på skolan, Jenny Lagerqvist, menar att de lekar som inte godkänns på skolan är de som innehåller sekvenser där deltagare låtsas dö, men om de leks som vanliga barnlekar är det inget problem.

Ingen Squid game-utklädning på halloween

– Det är ganska roliga lekar som leks i grund och botten, och de flesta lekar är det inget fel på. Det vi inte godkänner är lekar som har en Squid game-touch, säger hon.

I informationsbrevet meddelar även skolan att elever inte tillåts komma utklädda till någon karaktär från serien på Halloween.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är Squid Game Foto: Netflix

Annat synsätt

Andra skolor har valt andra vägar att gå i frågan. På Kordelia friskola i Erikslund i Ånge kommun till exempel har skolledningen – från att inledningsvis känt oro och förfäran – vänt och tillåter nu Squid game-relaterade lekar.

– Vi valde att inte förbjuda lekarna utan pratar i stället med barnen om dem. Lekarna kan vara ett bra sätt att bearbeta saker på, säger rektorn Erika Walker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer