Foto: SVT

Ställer in planerade operationer – vill spara skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets spridning gör att Region Västernorrland måste spara på skyddsutrustning. Därför kommer bara akuta operationer att utföras i regionen.

– Det är sannolikt att även vi i Västernorrland kommer att få framför allt äldre patienter med covid-19 som kommer att behöva vård på sjukhus, och vi måste säkra läget för dem, säger sjukhusdirektör Lena Carlsson i ett pressmeddelande.

Beslutet som togs under måndagseftermiddagen kommer att gälla från och med på onsdag.

– Vi måste hushålla med den skyddsutrustning vi har eftersom vi inte vet i vilken takt vi kan få nytt material levererat. Det är därför vi tagit det här beslutet. Det handlar om att spara på exempelvis skyddsförkläden, munskydd och visir som behövs när personal har hand om patienter med covid-19, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland.

Coronaviruset i Västernorrland

Regionen vill också säkra läget för äldre personer som kan komma att bli smittade av coronaviruset.

– Det är sannolikt att även vi i Västernorrland kommer att få framför allt äldre patienter med covid-19 som kommer att behöva vård på sjukhus, och vi måste säkra läget för dem.

De patienter som har en inplanerad operation men som inte är av akut karaktär kommer att bli kontaktade av sjukvården. När regionen att återgå till all ordinarie operationsverksamhet är oklart.

– Jag kan idag inte säga när patienter som väntar på en operation kan få en ny tid. Vi behöver avvakta och se hur sjukvårdsbehovet blir om det nya coronaviruset får större spridning i Västernorrland. Jag lider med de patienter som nu får vänta, men vi har ett exceptionellt läge vi måste hantera, säger Lena Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet