Insamling av stamceller från bebisar kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Efter vår granskning har nu samarbetet mellan landstingets förlossningskliniker och ett kommersiellt företag när det gäller insamling av stamceller hamnat på landstingspolitikernas bord.

Som enda övergripande sjukvårdsorganisation i landet samarbetar landstinget i Västernorrland med Sveriges första privata stamcellsbank, företaget Cellaviva i Huddinge, när det gäller insamling av stamceller från navelsträngen i samband med förlossningen.

Men efter att SVT Västernorrland uppmärksammat insamlingen kommer frågan att tas upp i landstingets ledning.

Stamcellsforskning

– Det är rimligt att ta en diskussion med samarbetspartierna i frågan, säger landstingsrådet Erik Lövgren (S).

Kostar 25 000

Såväl insamlingen som sparandet har mött kritik, för 25 000 kronor sparas stamcellerna i Cellavivas lokaler, nedfrysta i flytande kväve i 20 år, frågan är till vilken nytta?

– I dag ser vi ingen användning för de insamlade stamcellerna för eget bruk, säger överläkare Anders Fasth på Drottning Silvias Barnsjukhus, som är en av de främsta experterna när det gäller stamceller och medicinskt ansvarig för Nationella navelsträngsblodbanken.

Gagnar inte barnet självt

På företaget Cellaviva är man noga med att påtala att man inte vill vilseleda blivande föräldrar.

– Användningsområdet för barnet själv är inte särskilt stort utan det är en förhoppning om att nya behandlingsformer kommer att utvecklas inom stamcellsterapin som ska vara anledningen att man väljer den här tjänsten, säger Mathias Svahn, VD på Cellaviva.

Xiaojing Wang i Härnösand har trots allt bestämt sig, inför den väntade förlossningen har hon köpt Cellavivas paket med provtagningsutrustning och garanterat sparande av hennes barns stamceller i 20 år.

– För mig är det viktigt för att få ett så bra liv som möjligt i framtiden, så jag tror att det är nödvändigt att göra det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stamcellsforskning

Mer i ämnet