Lars-Göran Stomberg från Djupröra. Foto: SVT

Ständiga elavbrott på landsbygden: ”Kan man bo kvar?”

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Göran Stomberg från Djupröra har fått nog av elavbrott.

Nu sätter han ner foten.

Han är djupt kritisk mot elnätsbolaget Härjeån.

– Det är många som ifrågasätter om man kan bo kvar. Vi har också gjort det, säger han.

Lars-Göran Stomberg har bott i byn Djupröra norr om Torpshammar nära gränsen till Jämtland, Ånge kommun, sedan 2011. Och han har sedan dess levt med ideliga elavbrott.

Nu har han och flera av de andra boende i de omkringliggande byarna, som har Härjeån som elleverantör, milt uttryckt tröttnat. Och Lars-Göran Stomberg har legat på elnätsbolaget som en igel för att förstärka nätet. En anmälan till energimarknadsinspektionen har också skickats in.

Strömlöst Sverige

– Vi har haft ständiga problem sommar som vinter. Det är inte bara under vintern. Vi kan få massvis med avbrott under sommaren när solen skiner och det är vindstilla och ändå har vi avbrott. Vi hade vid ett tillfälle 32 avbrott på 28 dagar mitt i sommaren. Då börjar man också undra, säger han.

28 minusgrader och elavbrott

Värst var det under ett elavbrott nu i december.

– Vi hade 28 minusgrader, vi var utan ström i drygt fyra timmar under den tiden. Då är man osäker på när man ska få tillbaka strömmen och så ringer man och felanmäler och vill ha en prognos men då kan ingen svara och ge en vettig förklaring när vi kan få tillbaka strömmen.

”Investerat massvis med pengar”

Och det är många i byarna som ifrågasätter om man ska eller ens kan bo kvar när strömavbrotten ständigt är ett hot. Det påverkar vardagen och skapar oro.

– Framför allt vintertid när man är så beroende av el. Jag har fått investera i egna elkraftverk, jag har två stycken bensindrivna som man måste ha helt enkelt. Så jag har fått investerat massvis med pengar för att bo kvar.

Berörda byar och hushåll skickade ett kritiskt brev till Härjeån i början av januari i år och fick sedan till ett möte med bolaget.

– Vi har haft ett möte med Härjeån, det var informativt och de fick reda på vad vi tyckte och vi fick reda på hur det ligger till hos dem, Lars-Göran Stomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet