Foto: ”Stanna bilen, ta av henne underkläderna!”

”Stanna bilen, ta av underkläderna!”

Uppdaterad
Publicerad

Troligen världens första kurs i att föda barn i bil arrangerades av ABF i Sollefteå på torsdagen och fick enorm uppmärksamhet.

Nyheten om kursen i förlossning i bil har spridits långt utanför landets gränser. Väl på plats vid ABF:s lokaler i Sollefteå fick kursdeltagarna bland annat följa en realistisk demonstration av hur en födsel i en bil kan utveckla sig. Barnmorskan Maria Dahlberg demonstrerar med hjälp av en docka.

– Först ska ni se till att stanna bilen på ett säkert ställe, uppmanar hon deltagarna.

”Jättemycket oro”

En av de blivande papporna får i uppdrag att göra klar dockan inför förlossningen.

– Ta av henne underkläderna om hon inte kan ta av sig själv, förklarar hon inför den till synes lätt chockade församlingen.

Långa avstånd på ödsliga norrländska vägar och ett nedlagt BB i Sollefteå är en kombination som resulterat i det som betecknats som världens första kurs i att föda barn i bil för föräldrar, arrangerad av ABF i Sollefteå.

– Det kan vara halt, oplogat och kanske inte mobiltäckning hela vägen, det är jättemycket oro. Kan vi då vara till hjälp och svara på frågor och lugna litegrann så är vi jättenöjda med det, säger den andra kursledaren Helena Karlström som också normalt arbetar som barnmorska.

Massivt pressuppbåd

De 13 blivande föräldrarna som slöt upp till kursen fick möta ett massivt pressuppbåd med bland annat två tyska tv-team på plats. Avstånd till BB och förlossningar i bil är aktuellt även i Tyskland, berättar en av journalisterna. Frågan är om kursen kunde stilla något av oron inför en eventuell födsel i bilen.

– Det är skrämmande, man ser inte fram emot att något sådant här ska hända, säger den blivande pappan Mattias Westin medan blivande mamman Matilda Hiller hoppas på att Mattias ska vara lugnare än vad hon kommer att vara om det skulle uppstå ett skarpt läge.

– Då vet han lite mera om vad som ska hända när man ligger där och kanske är lite lugnare, funderar hon men tror väl kanske inte att det blir så.

– Man kan i alla fall hoppas, säger hon.

”Trygg blir jag aldrig”

Handfasta råd som att stänga bildörrarna så barnet inte ska bli kallt och att ha handukar till hands, till hur navelsträng och moderkaka ska hanteras avhandlades innan det var dags att bevittna den fingerade förlossningen i passagerarsätet. Barnmorskan Maria Dahlberg drar med viss möda babydockan ur mammadockan halvt liggandes i framsätet på bilen.

– Nu kan inte mamman hålla emot längre. Då brukar det komma utan komplikationer och om ni hinner kan ni fånga upp barnet.

– Har ni sinnesnärvaro kan ni kolla vad klockan är, säger Maria Dahlberg.

Blivande mamman Sofia Byström tycker att hon fått en del bra råd men helt trygg är hon inte.

– Trygg blir jag aldrig men det var lite bra att veta hur pappan ska få plats och var han ska stå och sådant, konstaterar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet