Adrian Sadikovic, reporter på P4 Västernorrland, har jobbat i månader med granskningen.

Starka reaktioner efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

Radions granskning av de äldres krav inom hemtjänsten att slippa utländsk personal har fått starka reaktioner. Civilministern ringde upp redaktionen och ville bli intervjuad.

– Vi fick indikationer från personal inom hemtjänsten att det här pågick och att det fanns personer som drabbades negativt av det här.  Personer som kategoriserades under det som hemtjänsten kallar ”utländsk personal”, säger Adrian Sadikovic, reporter på radions P4 Västernorrland.

Hittade dokument

När redaktionen kom över dokument som visade att det här förekom, blev det viktigt att undersöka om det här skedde på fler platser i Västernorrland.

Hemtjänstpersonal väljs bort

– Vi valde att ringa till enhetschefer i hela länet och utge oss för att ha en förälder som ville ha hemtjänst och inte tyckte om utländsk personal och ville slippa det, säger Adrian Sadikovic.

Ringde runt till alla kommuner

Radio Västernorrlands rundringning visade att alla kommunala hemtjänster kunde erbjuda vårdtagare att slippa personal med utländsk bakgrund.

–I flera fall sa de att vi kan förbjuda vår personal som är utländsk att arbeta med din mamma, säger Adrian Sadikovic.

Många reaktioner

Han har jobbat med granskningen av hemtjänsten i ett par månader. Redaktionen har fått många mejl och samtal under dagen efter att de första reportagen sänts.

– Många menar att det handlar om språk, men vår granskning visar att det handlar inte om språk utan det kan handla om att personalen har slöja eller ”fel hudfärg”, säger Adrian Sadikovic.

Civilministern ville vara med

Han blev förvånad när civilministerns presstalesperson hörde av sig och ville att civilministerns skulle få bli intervjuad i radion.

– Det som förvånar mig är det enorma genomslag som det har fått. Jag var beredd på att det skulle komma reaktioner, men inte i den här omfattningen, avslutar Adrian Sadikovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänstpersonal väljs bort

Mer i ämnet