Försäkringskassan uppmanade Thomas Persson att söka nytt jobb på grund av hans skadade hand. Foto: SVT/ Eva Harström

Starka reaktioner

Publicerad

Många har reagerat på konsekvenserna av Försäkringskassans beslut att inte bevilja timmerbilsföraren Thomas Persson sjukpenning, trots att hans läkare sjukskrivit honom.

Många av de som har kommenterat artikeln som publicerades under måndagen vittnar om likande upplevelser som den Thomas berättar om.

”Samma här. Fast anställning sedan några år tillbaka. Försäkringskassan nekar mig sjukpenning på deltid med motiveringen: Byt jobb. Och de vill slussa över mig till arbetsförmedlingen. Det är inte jobbet som gör mig sjuk, det är sjukdomarna jag drabbas av!!”

Försäkringskassans regler

Uppskjuten operation

Efter försök med sjukgymnastik, laser- och kortisonbehandling beslutades om remiss till ortopeden när handen inte blev bättre. När han väl fick träffa en läkare som tog beslut om operation hade en sommar passerat. När operationen skulle genomföras en månad senare skjöts den upp. Innan operationen kunde genomföras passerades Försäkringskassans gräns på 180 dagar och hans fall måste omprövas.

”Gick igenom liknande operation, fick höra att jag måste byta jobb efter 6 månader. Jag är egenföretagare. Så enkelt är det inte! Då måste jag klara mig utan inkomst. Har ingen rätt till social hjälp så länge jag äger ett hem och ett företag.”

”Var finns empati och medkänsla?”

Andra reagerar med bestörtning och frustration över hur Försäkringskassan handskats med Thomas Persson, som i sin situation hamnat utanför sjukförsäkringssystemet. En utdragen väntan på vård av sin handskada tillsammans med myndighetens strikta juridiska bedömning och krav om att Thomas ska söka jobb trots att hans läkare sjukskrivit honom.

”Skrämmande men framförallt stötande. Man blir rent ut sagt förbannad.”

”Hemskt.”

”Vårt samhälle har blivit hårt och omänskligt. Var finns empati och medkänsla?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassans regler

Mer i ämnet