Charlott Ax, områdeschef för Försäkringskassan i Västernorrland.

”Det är en strikt juridisk bedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan menar att regler är till för att följas, men just när det gäller handläggningstiden på 25 veckor - så är den inte rimlig.

– Det är en olycklig situation som vi är medvetna om, säger områdeschef Charlott Ax.

SVT Västernorrland berättar i dag om Thomas Persson som är timmerbilsförare och har opererat handleden. Hans läkare har sjukskrivit honom, men Försäkringskassan tycker att han ska säga upp sig och söka nytt jobb. Någon sjukpenning får han inte.

Nu har han överklagat beslutet om avslag på sjukpenningen. Ett avslag som kom innan handleden hade opererats. Thomas läser högt ur brevet han fått från Försäkringskassan:

Försäkringskassans regler

– Det kommer att ta ca 25 veckor tills omprövningen är klar och du får ett beslut.

Försäkringskassan menar att regler är till för att följas, men att handläggningstiden på 25 veckor inte är rimlig.

– Det är en olycklig situation, som vi är väl medvetna om, vi arbetar över tid och vi har också förstärkt bemanningen på våra omprövningsenheter för att komma tillrätta med den situationen, säger Charlott Ax, områdeschef för Försäkringskassan i Västernorrland.

Prövas mot arbetsmarknaden

Under prövningstiden betalas inga pengar ut. Sedan förra året har Försäkringskassan också blivit hårdare i sin bedömning. Efter ett halvt års sjukskrivning prövas Thomas Perssons arbetsförmåga inte som timmerbilsförare, utan mot hela arbetsmarknaden.

– När du har varit sjukskriven i 180 dagar prövar vi arbetsförmågan mot alla normalt förekommande arbeten. Det innebär att om du skulle kunna ta ett annat arbete, så har du inte längre rätt till sjukpenning. Sedan kan vi göra undantag från det, om det föreligger en hög grad av sannolikhet att du inom ett år kan återgå i arbete hos ordinarie arbetsgivare, men då krävs det också tydliga medicinska underlag med en tydlig prognos och också att du ska kunna arbeta i den omfattning som du arbetade i innan du blev sjukskriven. Det är en ganska strikt juridisk bedömning, så som försäkringen är utformad, säger Charlott Ax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassans regler

Mer i ämnet