Foto: SVT

Forskare riktar hård kritik mot Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Ruth Mannelqvist i Umeå är kritisk till Försäkringskassans system. Det är inte rättssäkert, menar hon.

Ruth Mannelqvist är professor i rättsvetenskap och har forskat just på hur arbetsförmåga bedöms och utreds. Hon ser stora brister i det nuvarande systemet.

– Det är rättsosäkert så till vida att det är svårt att förutse vad beslutet kommer att vara. Reglerna har sett ungefär likadana ut under väldigt lång tid, men tillämpningen av reglerna har sett ganska olika ut. Sjuktalen har varierat genom åren och det handlar inte om att folk blir friskare eller sjukare, utan om hur man tillämpar reglerna, sa Ruth Mannelqvist i en intervju med SVT Västerbotten i februari.

Se också: Försäkringskassan: Det är en strikt juridisk bedömning

Vill skrota regeln

Hon skulle bland annat vilja skrota 180 dagars-regeln som innebär att alla sjuka ska testas mot hela arbetsmarknaden efter sex månader – i stället vill hon se fler individuella lösningar. Och hon tycker att fokus borde ligga på att ta reda på varför folk blir sjuka på jobbet.

– Jag tycker att man har börjat i fel ände. Jag skulle vilja se att man lägger mer fokus på att ta reda på varför man hamnar i sjukförsäkring innan man slänger ut folk ur försäkringen, säger Ruth Mannelqvist.

Se också: ”Man får ju låna pengar och gå på sociala”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.