Staten stoppar hennes barnbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Tvååriga Linda och hennes lillasyster får barnbidraget indraget av staten trots att deras föräldrar betalat närmare en miljon i svensk skatt de senaste åren. ”Varför ska mina barn trakasseras”, undrar pappan.

Familjen är en av många som hamnar i kläm när Försäkringskassan skärper regler för utbetalning av barnbidrag. Försäkringskassan har tidigare tillämpat en generösare praxis men har i dagarna börjat skicka ut besked att man inte längre betalar ut barnbidrag till den som inte har uppehållstillstånd i Sverige.

De tusentals som förlorar barnbidraget hänvisas istället till att söka socialbidrag hos kommunerna.

Småföretagare i Timrå

I förra veckan kom beskedet i ett brev hem till Iza Damlkhi som är småföretagare i Timrå. Han har bott i kommunen i flera år och driver två restauranger tillsammans med sin fru.

– Jag har betalat över 900 000 kronor i skatt under de senaste tre åren och jag tycker det är orättvist. Det är framför allt fel mot mina barn. De borde ha rätt till barnbidrag som alla andra, säger han.

Linda är två och ett halvt år och lillasyster Lina tio månader. De är båda födda i Sverige. Familjen är från Jordanien, är småföretagare i Timrå kommun sedan flera år och har ansökt om förlängt uppehållstillstånd i Sverige, en process som dragit ut på tiden.

Barnbidrag stoppas

Tidigare har barnen fått barnbidrag utifrån Försäkringskassans grundregel att de är bosatta i Sverige men nu har Försäkringskassan skärpt sin regeltolkning. I de beslut som i dagarna skickats ut till familjer runt om i landet meddelar Försäkringskassan att man inte längre betalar ut barnbidrag till den som saknar uppehållstillstånd i Sverige.

I praktiken innebär Försäkringskassans nya praxis att man går från en generösare hållning till en tillämpning som i praktiken innebär ett stopp för utbetalningar.

– Vi kommer inte längre att betala ut barnbidrag till familjer som saknar uppehållstillstånd. Vi förstår att det kommer att innebära ekonomiska problem för många och även om vi inte talar om för någon hur de ska lösa situationen så är det sannolikt att man vänder sig till kommunerna och söker försörjningsstöd, säger Jenny Cederborg, enhetschef vid Försäkringskassan.

”Utsatt för orättvisa”

För Iza Damlkhi är det inte aktuellt att söka socialbidrag. Familjen klarar försörjningen ändå men han upplever sig utsatt för en orättvisa.

– Jag betalar skatt, jag har har anställda och tycker att jag och min familj bidrar till samhället. Varför ska mina barn trakasseras på det här sättet, undrar han.

Regelskärpningen har prövats rättsligt under våren sedan en privatperson överklagat ett tidigt beslut om indraget barnbidrag. I det fallet hade Försäkringskassan dragit in barnbidraget till en familj som inte ansökt om nytt uppehållstillstånd innan det gamla gick ut. Kammarrätten i Jönköping kom till slutsatsen att ett sådant agerande stred mot författningen och att familjen hade rätt till barnbidrag så länge de var bosatta i Sverige.

Försäkringskassan överklagade dock beslutet och den här veckan kom domslutet. Högsta Förvaltningsdomstolen menar att det, förutom bosättning i Sverige, krävs uppehållstilltånd. Däremot betonade förvaltningsdomstolen att Försäkringskassan har möjlighet att betala ut barnbidrag ändå med hänvisning till synnerliga skäl.

Skärpt asylpolitik

Enligt Jenny Cederborg innebär domslutet att Försäkringskassan inte längre kommer att betala ut barnbidrag till familjer som saknar uppehållstillstånd.

Försäkringskassans skärpning kommer samtidigt som riksdagen i nästa vecka ska fatta beslut om en skärpt flykting- och asylpolitik. Sveriges asylregler ska anpassas till EUs miniminivå vilket bland annat leder till att flyktingar inte längre ska beviljas permanenta uppehållstillstånd. Istället för beslut om permanenta uppehållstillstånd som varit den gamla huvudregeln införs tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel.

De nya reglerna kommer att gälla alla som ansökt om asyl efter den 24 november förra året. Det är drygt 35 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.