Stena flyttar till Timrå – risk för nytt råttproblem?

Uppdaterad
Publicerad

Nu flyttar Stena Recycling sin återvinningsverksamhet från Johannedal till Timrå och företaget hävdar att man gör allt för att det inte ska uppstå ett nytt råttproblem i den nya anläggningen.

Råttinvasionen i Johannedal misstänks hänga ihop med Stena Recyclings återvinningsverksamhet som funnits i området. Nu avvecklar man anläggningen i Johannedal vilket kan ha stört råttorna och gjort att de nu spridit sig.

– De har rört om i barnkammaren och de är helt enkelt hemlösa nu, säger Benny Sagemo, Sundsvalls kommun, som ansvarar för jakten på råttorna.

Råttinvasionen i Sundsvall

Inga garantier

Frågan är om Stenas nya anläggning i Timrå kommer att locka till sig nya råttor.

– Det är helt omöjligt att ge garantier men vi ska göra vårt yttersta för att det inte ska uppkomma samma situation här som i Johannedal, säger Magnus Westerberg, regionchef på Stena Recycling.

Inte oroliga

Timrå kommun kommer att ha ansvaret för tillsynen av den nya anläggningen men på miljökontoret är man inte oroliga.

– Det är ett stort företag som är etablerat inom återvinningsbranschen som känner till riskerna och jag är helt övertygad om att de inte vill ha råttor på sin fastighet, det förstör både för verksamheten och deras rykte, säger Klas Lundgren, miljöchef i Timrå kommun och fortsätter:

– Om det blir problem med råttor på den här fastigheten kommer det att följas upp med den ordinarie tillsynen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttinvasionen i Sundsvall

Mer i ämnet