Foto: SVT / arkiv

Biskopen i Härnösands stift uppmanas att avgå av styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Härnösands stift uppmanar nu uttryckligen biskop Eva Nordung Byström att avsluta sin anställning. Det framgår av ett utdrag av det justerade protokollet från styrelsemötet den 22 september som nu blivit offentligt.

Stiftsstyrelsens direkta uppmaning till biskopen att självmant säga upp sig alternativt att avsluta hennes anställning i stiftet är kulmen på den konflikt som i flera år pågått mellan Eva Nordung Byström – som också är ordförande i stiftsstyrelsen – och övriga ledamöter i styrelsen.

Protokollet från stiftsstyrelsens möte för ett par veckor sedan, där biskopsfrågan var huvudpunkten, avslöjar en ordentlig spricka i ledningen för Härnösands stift.

Verkställa uppsägningen

Enligt beslutet får vice styrelseordförande Kenneth Norberg (S) ”i uppdrag att företräda stiftstyrelsen i förhandlingarna med biskop Eva Nordung Byström angående en överenskommelse om anställningens upphörande och villkoren i samband med detta.”

Om en överenskommelse inte uppnås med biskopen ska Norberg verkställa uppsägningen av henne och ”i övrigt vidta de åtgärder som föranleds av uppdraget.”

Reservationer

Två av de elva styrelseledamöterna reserverade sig mot beslutet: Christer Gelfgren (C) från Mjällom och så domprost Kent Nordin som för närvarande är ställföreträdande biskop i stiftet eftersom Eva Nordung Byström är sjukskriven med anledning av striden i stiftsledningen.

”Jag reserverar mig mot stiftsstyrelsens förslag att uppmana biskop Eva Nordung Byström att avsluta sitt uppdrag som biskop alternativt att säga upp henne från sitt uppdrag, skriver Christer Gelfgren i sin reservation.

Skarp kritik

Domprost Kent Nordin är skarp i formuleringarna i sin reservation. I fem punkter kritiserar han beslutet.

Han menar att det bryter mot kyrkoordningens skrivning. ”Inga arbetsrättsliga sakliga skäl presenterades för stiftsstyrelsen inför beslutet”, skriver han vidare.

”Inga skriftliga underlag”

”Ingen risk- och konsekvensanalys avseende stiftskansliet och dess personal, stiftsfunktionen, biskopsuppdraget eller pastorat och församlingar är gjord, eller åtmistone presenterad inför beslut. Detta ska normalt normalt ske inför stora och viktiga förändringar”, fortsätter domprost Kent Nordin och avslutar:

”Överlag finns inga skriftliga underlag för beslut”.

Det är alltså ett utdrag av det 13 sidor långa protokollet från styrelsemötet som nu offentliggjorts, och av det framgår inte de konkreta skälen till varför styrelsen nu uttryckligen uppmanar biskopen att avgå.

Samarbetssvårigeheter

Däremot är det känt sedan tidigare att svåra samarbetsproblem förekommit inom stiftets ledning sedan flera år tillbaka.

”Tyvärr har synen på våra roller och relationer inte överensstämt. Det har skapat ett negativt samarbetsklimat som påverkat hela ledningsfunktionen. Trots olika insatser har vi inte lyckats nå en samsyn. I stället har samarbetsproblemen skapat nya svårigheter i relationen till andra grupper”, uppger stiftsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet