– I år sker så mycket digitalt i kampanjen, och det ska bli intressant att se hur det kommer att påverka, säger Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap Foto: svt

”Stjärnspäckat” – snabbtänkt om dramatiskt val

Uppdaterad
Publicerad

När Mittuniversitet efter valet 2018 satsade på forskare som snabbanalyserade valet fick det stort genomslag.

Nu ger man sig på det amerikanska presidentvalet – och släpper in astronauter, filosofer och experter från andra vetenskaper runt om i landet för att få nya perspektiv.

”Snabbtänkt” var namnet på den analys som Mittuniversitetet första gången satte ihop efter det svenska valet 2018.

På samma sätt analyserades valet till Europaparlamentet 2019 och nu i november kommer en rapport om det amerikanska presidentvalet med namnet ”Stjärnspäckat”.

Inte bara för forskare

Ett 70-tal forskares analyser ställs samman till en rapport som ska levereras bara två veckor efter valdagen. ”Stjärnspäckat” ska vara något för alla och envar att läsa, inte bara för forskare.

Tanken är att rapporten ska bli något mittemellan den dagsaktuella journalistiken och den akademiska forskningen.

Brett fält i ”Stjärnspäckat”

Den här gången har de ansvariga på forskningscentrat Demicon på Mittuniversitetet valt skribenter som är verksamma inom alla möjliga områden, inte bara statsvetare. Filosofer, astronauter, naturvetare och experter på arkitektur ska få tycka till om valet.

– Vi har gett dom fria tyglar, säger Niklas Bolin som tillsammans med medieforskarna Kajsa Falasca, Lars Nord och Marie Grusell ingår i redaktionen.

Mittuniversitetet om ”Stjärnspäckat”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer