Foto: TT Bild

Stöld på jobbet vanligt men oklart

Uppdaterad
Publicerad

Har du tagit med dig pennor hem från jobbet? Block? USB-minnen? Toapapper?

Det kanske är stöld. Eller inte.

Reglerna för vad man får ta och inte är luddiga.

– Vad man får ta på jobbet och inte får ta är verkligen en gråzon och mörkertalet är enormt, säger Tomas Devenyi, säkerhetsinformatör på Svenska stöldskyddsföreningen (SSF).

I många branscher är reglerna glasklara. Inom handeln är det alltid stöld om en anställda tar en vara. Detsamma gäller för industri och verkstäder där den som tar verktyg eller reservdelar och annat riskerar både sparken och polisanmälan. I den offentliga sektorn är reglerna också tydliga, enligt Devenyi; allt tillhör det allmänna.

Men i privata kontorsföretag är läget oftast mer oklart.

– Då är det ägaren som bestämmer vad som är ok och inte. Är det inte uttryckligen förbjudet att ta med sig saker och det finns en tillåtande praxis så kan man få ta med sig allt möjligt, säger Devenyi.

Vanligast är att man tar kontorsmaterial, men att personal plockar med sig kaffepåsar, toapapper och ladd-sladdar är inte ovanligt. Några beloppsgränser för vad som är stöld finns inte. Men arbetsgivaren kan enkelt sätta gränser.

– Det räcker med en skriven säkerhetspolicy i anställningskontraktet som säger att allt material tillhör arbetsgivaren, säger Deneyi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.