100 000:- till den som kan lämna avgörande tips om vad som hänt vargparet i Junsele

Stor belöning för vargtips

Uppdaterad
Publicerad

Inte ett spår på snart två månader – nu utfäster Svenska Rovdjursföreningen en belöning på 100 000 till den som kan lämna uppgifter om ödet för den sk Junselevargen och hennes partner. ”Vargarna kan inte bara gått upp i rök”, menar organisationen

Vargtiken har vid flera tillfällen tidigare flyttats från söderut, men hon har hela tiden vandrat tillbaka till sitt revir i skogarna runt Junsele. Förra året kom rapporter om att hon slagit följe med en varghane. Paret har sedan dess upphålligt sig i området – åtminstone fram till för ett två månader sedan februari då vargarna spårlöst försvann.  Den sista obeservationen gjordes av en privatperson den 20:e februari.

– Vargarna kan inte bara gått upp i rök, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen.

Enligt uppgift ska Junselevargen ha varit dräktig vid tiden för försvinnandet. Den som nu kan komma med tips om vargarna, döda eller levande, kan alltså kamma hem 100 000:-. 

Länsstyrelsens vargspårare har vid flera tillfällen försökt att ta reda på vad som hänt vargparet, men utan resultat.

Vargtiken vandrade in via Finland från Ryssland och anses vara genetiskt viktig för den svenska vargstammen.

– Alla de turer som Junseletiken varit föremål för och hennes okuvliga vilja att överleva har gett henne ett starkt symboliskt värde och ett folkligt stöd, skriver Ann Dahlerus i pressmeddelandet från Svenska Rovdjurföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssvargen

Mer i ämnet