En teori är att en fågel kan ha orsakat strömavbrottet i stora delar av Sundsvall på onsdagskvällen. Det säger Anders Söderberg, driftchef på Sundsvalls elnät. Foto: SVT

Fågel kan ha orsakat strömavbrott i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ha varit en fågel som orsakade strömavbrottet i centrala Sundsvall i onsdags. Men ännu är det inte klarlagt vad som orsakade det tekniska felet i Eons elnät.

Stora delar av Sundsvall blev utan ström under onsdagskvällen. Det är fortfarande oklart vad som orsakat strömavbrottet. Vittnesuppgifter säger att de sett ett stort ljussken i Kolsta by väster om Sundsvall. Boende i området har också sett stora mängder fåglar.

Kan ha orsakat kortslutning

– Det mest troliga är att en fågel orsakat strömavbrottet, säger Anders Söderberg, driftchef på Sundsvalls elnät.

Om en vinge kommer åt en strömförande tråd och samtidigt nuddar den andra vingen en jordad del, exempelvis en järnstolpe som går ner i marken, blir det en så kallad kortslutning.

– Det kallas kortslutning, men egentligen är det en jordslutning, säger Anders Söderberg.

Bergsåker, Nacksta, Haga och Skönsberg var några av stadsdelarna som släcktes ner vid 19:30-tiden. 11.000 kunder i Sundsvalls Elnät var strömlösa i ungefär en timme.

Åtgärdat på 70 sekunder

– På regionnätet får man göra automatiska återinkopplingar, men vi som har ett lokalnät måste göra en åtgärd. Vi måste kontrollera att ingenting har hänt, ett följdfel innan vi spänningssätter igen. Det är en ren säkerhetsåtgärd för att det inte ska bli några skador, säger Anders Söderberg.

Eon har det överliggande regionnätet, som i sin tur försörjer Sundsvalls Elnäts kunder. Enligt uppgifter från Eon varade strömavbrottet i deras elnät endast 70 sekunder.

– Vi har konstaterat att ett tekniskt fel orsakat ett avbrott och det åtgärdades på 70 sekunder, säger Pernilla Schoug, kommunikationschef på Eon.

Väldigt mycket fåglar

Det är ännu inte klarlagt hur det tekniska felet i Eons elnät uppstod.

– Vi har hört att det var väldigt mycket fåglar i området, men det är inget vi kunnat fastställa att felet berodde på det, säger Pernilla Schoug.

Efter strömavbrottet så har Sundsvalls elnät fått många telefonsamtal.

– Ja, det har ringt folk och undrat vad som hänt vilket är helt naturligt. Folk är inte van vid så stora avbrott. Det är bra att folk blir medvetna om att det kan hända, säger Anders Söderberg, driftchef på Sundsvalls elnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.