– Konferensen är unik i Sverige, säger Fredrik Granholm. Foto: Bill Farrington, AP / SVT

Stor konferens – tema masskjutningar och terror

Uppdaterad
Publicerad

Världens ledande auktoriteter inom traumavård samlas i Sundsvall under de närmaste dagarna. Många kommer för att berätta om sina erfarenheter från terrorattentat, masskjutningar och krig.

Idag och imorgon träffas några av världens ledande experter i traumavård  för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter under en internationell konferens  i Sundsvall.

Historiska händelser

Flera har personligen varit engagerade i räddningsarbetet vid några av historiens mest uppmärksammade terorattentat.

Arrangör är Region Västernorrlands länsverksamhet akut och ambulans.

21 länder deltar och en av talarna är Greg Ciottone som var ansvarig för katastrofsjukvården vid terroristattentatet mot World Trade Center. Vid konferensen deltar även Jeff Yost som deltog i räddningsarbetet i Las Vegas då 58 personer dödades vid en musikfestival 2017. Andra händelser som tas upp vid konferensen är kriget i Syrien, attentatet i London och Salisbury.

Världsexperter på plats

Konferensen Tactical trauma tar upp frågor som rör samverkan mellan ambulanssjukvård, polis och räddningstjänst vid stora händelser.

– Att samla så många toppföreläsare är unikt. Konferensen håller hösta nivå och för att uppleva något liknande måste du annars resa till England eller USA, säger Fredrik Granholm, överläkare inom ambulanssjukvården i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.