Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se potthålen och den trasiga vägbanan på E4 söder om Sundsvall – och hur den ”flytande asfalten” fungerar – i klippet. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Stora potthål på E4 söder om Sundsvall: ”Det är för jävligt – gropar överallt”

Publicerad

Potthål och stora partier där beläggningen släppt från vägbanan har varit ett återkommande problem på E4-sträckan mellan Bredsand och Njurundabommen Söder om Sundsvall.

– De här sista veckorna som har varit nu är det rent farligt att köra där, säger Micael Eriksson som åker vägen dagligen.

För runt 10 år sedan togs motorvägen söder om Sundsvall i bruk, men redan åtta år senare började problemen med skador i vägbanan dyka upp. Något som de senaste månaderna varit ett bekymmer för trafikanter, med risken att köra i potthål och risken för stenskott. Trafikverket försöker nu få till en acceptabel lösning av sträckan.

– Den metod som vi använder nu för att laga de skadade ytorna är med något som kallas gjutasfalt, man fyller hålrummen med flytande asfalt. Det är en garantiåtgärd hos den entreprenör som utfört jobbet, säger Kristofer Engstrand, projektledare, underhåll, Trafikverket.

Ingen permanent lösning

– Den här metoden brukar hålla ganska bra, men ytorna kommer troligen att fortsätta att släppa då vi får nya väderomslag. Så skadorna kommer inte försvinna, utan kommer att fortsätta, säger Kristofer Engstrand.

Hör reaktioner från några som åker vägen dagligen och hur Trafikverket ska lösa problemen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.