Flera mindre skred har inträffat under lördagsmorgonen, bland annat vid länsväg 568. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Stora regnmängder uteblev – mindre skred vid Marmen

Uppdaterad
Publicerad

De stora regnmängder som väntades falla över de södra delarna av Västernorrland under natten och morgonen mot lördagen uteblev i stor utsträckning, även om vissa drabbades hårt. Regnet hamnade söder om länsgränsen i Gävleborgs län men ett mindre skred inträffade vid länsväg 568.

Det förvarnade regnområdet med skyfallsliknande nederbörd har fram till lördagsmorgonen tagit en sydligare bana än vad prognoserna förutspått. Mest regn i länet sedan fredagsmorgonen har Slättån söder om Stöde uppmätt med 27,8 mm, medan Delsbo i Gävleborg fick hela 61,5 mm mellan klockan 8 på fredagen och 8 på lördagen.

Mindre skred

Regnandet har dock orsakat skador på vissa håll – i Matfors spolades till exempel Per-Anders nedfart bort.

Även några mindre händelser inträffade – vid väg 568 mellan Viforsen och Matfors har flera mindre skred inträffat och vägen har blivit skadad, en större spricka har uppstått i vägbanan vid Målsta. Trafikverket är på plats för att åtgärda skadan och framkomligheten är begränsad.

Mindre översvämning

Vid Klingsta söder om Sundsvall uppstod en mindre översvämning tidigt under lördagsmorgonen.

SMHI har tonat ner regnprognoserna för den fortsatta helgen men räknar med att det fortfarande sammantaget kan komma närmare 30 mm de närmaste dagarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Per-Anders Danielsson vaknade hade vägen ner till hans hus spolats bort – se hur det såg ut under lördagen: ”Gräsmattan ligger 25 centimeter under gruset”. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.