Bastu- och spaavdelningen ligger i en fristående byggnad på en kulle intill den övriga konferensanläggningen. Foto: Gobiten.se

Storbrand i konferensanläggning utanför Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt i en bastu- och spa-avdelning på Östanskär jakt och konferens i Västernorrland sent på onsdagskvällen. Hela spabyggnaden har brunnit ner till grunden – och räddningstjänsten bevakar området för att minska spridningen.
– Det är inte många meter till närmsta byggnad, säger Lars Dolk, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Larmet kom vid 22-tiden på onsdagskvällen. Det hade då börjat brinna i en bastu- och spaavdelning på Östanskär jakt och konferens. Ett kraftigt rökmoln tornade upp sig från byggnaden som står på en kulle intill de övriga konferensbyggnaderna.

– Vi har mycket folk där och arbetar för fullt. Det är inte många meter till närmsta byggnad. De har fullt jobb för att begränsa det, säger Lars Dolk, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad, vid midnatt.

Han fortsätter:

– Det är en bastu- och spa-avdelning och så är det omklädningsrum. Det är en rätt så stor byggnad som inte går att rädda.

Vid 02-tiden på natten konstaterade räddningstjänsten att situationen börjar vara under kontroll.

– Det har blivit bättre och bättre läge men det kommer vara kvar fem man kvar under natten och ett antal bilar, säger David Mårdstam, styrkeledare vid räddningstjänsten i Medelpad.

Bastu- och spabyggnaden har brunnit ner till grunden. Men ett hus intill byggnaden, som inledningsvis hotades av lågorna, har räddats under natten. Samtidigt finns det fortfarande en risk att brinnande föremål och glöd faller ner mot de andra konferensbyggnaderna.

– Det går folk och patrullerar och kontrollerar att det inte rasar ner något som brinner, säger David Mårdstam, styrkeledare vid räddningstjänsten i Medelpad.

Ingen person har skadats av branden och det finns inga misstankar om brott.

– Patrull har varit på plats och varit räddningstjänsten behjälplig men det finns ingen misstanke om brott, säger David Levy, RLC-befäl på polisen.

Räddningstjänsten är på torsdagsmorgonen fortfarande kvar på platsen för eftersläckning och bevakning av bland annat rasrisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer