Visa alla (2)
Visa alla (2)

Stormen uppgraderas till klass 3

Uppdaterad
Publicerad

SMHI uppgraderar stormen Ivar till en klass 3-varning. På torsdagskvällen väntas stormbyar på upp till 30 meter i sekunden.

Under torsdagskvällen drar stormen Ivar in över landet. SMHI har utfärdat en klass 3-varning för orkanbyar i Jämtlands och Västernorrlands län. För Jämtlandsfjällen, Gävleborgs län samt Västerbottens kustland och inland gäller klass 2-varning.

En klass 3-varning innebär extremt väder med mycket stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i samhällsfunktioner.

Polisen uppmanar allmänheten att stanna hemma och förbereda sig för strömavbrott. Elbolagen har höjt beredskapen för att kunna ta hand om de strömavbrott som uppstår.

Att SMHI utfärdar klass 3-varningar i inre Norrland är extremt ovanligt, berättar SVT:s meteorolig Nils Holmqvist.

– Att man får byvindar på upp till 30 meter per sekund i området sker enligt beräkningar endast 1-2 gånger på 100 år, säger han.

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Konsekvens av storm eller orkanbyar:

> 30 m/s. Farligt att vistas ute. Omfattande skador på skog och byggnader med mycket stora störningar i trafik och elförsörjning.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Ivar

Mer i ämnet