Foto: SVT

Storsatsning på solvärme

Uppdaterad
Publicerad

Härnösandsföretaget Absolicon får nu åtta miljoner kronor av Energimyndigheten för att bygga en demonstrationsanläggning för storskalig solvärme i Härnösand.

Energimyndighetens miljoner täcker hälften av investeringen som innebär att Absolicon nu ska bygga Europas största solvärmefält för fjärrvärme med koncentrerande solfångare.

Projektet har föregåtts av förstudien ”Framtidens Fjärrvärme” som delfinansierades av Region Västernorrland, energibolag och av kommunerna Härnösand, Kramfors och Sollefteå med flera. Projektet har identifierat ett antal platser i Ådalen som är lämpliga för solvärme och valet föll till slut på Härnösand.

–  När anläggningen står klar 2021 kommer 3 000 kvadratmeter solfångare producera en miljon kilowattimmar solvärme per år, säger projektledaren Anders Rammsy i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer