Foto: Scanpix

Störst andel diabetiker

Publicerad

Diabetes är betydligt vanligare i Västernorrland än övriga i övriga landet. Vi lever helt enkelt för osunt.

I Västernorrland har cirka 15 000 personer diabetes och ytterligare en stor grupp är på väg att utveckla sjukdomen. Många av fallen skulle kunna förebyggas om vi levde sundare.

– Vi vet att mer hälsosamma levnadsvanor kan förebygga ca 80 procent av diabetesfallen, säger folkhälsoplanerare Johannes Dock, i ett pressmeddelande.

Osunda vanor

Alkohol, tobak, fysisk aktivitet och matvanor spelar alla roll för utvecklingen av diabetes.  Men med en halvtimmes fysisk aktivitet per dag och genom att äta grönsaker och frukt varje dag minskas risken att drabbas enligt Johannes Dock.

– Det kanske allra viktigaste att starta med är att öka den dagliga fysiska aktiviteten.

Blodsockertest

På Världsdiabetesdagen den 14 november kommer det att genomföras en rad aktiviteter i länet. På flera offentliga platser kommer det var möjligt för allmänheten att testa sitt blodsocker. Det kommer även att hållas föreläsningar inom ämnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer