Största vindkraftbygget igång

Publicerad
VÄSTERNORRLAND/JÄMTLAND Nu är det definitivt klart att SCA och Statkraft startar landet största vindkraftbygge.

På torsdagen kom beskedet att finansieringen av den första vindkraftparken av sju är klar. Först ut är Mörttjärnsberget i Bräcke. Byggstarten sker redan nästa månad och om två år skall de 40 vindkraftverken stå färdiga att kopplas till elnätet.


13:50 Rapport från Hans Lindblom efter presskonferensen idag.

Ägare blir Statkraft SCA Vind AB – ett bolag som till 60 procent ägs av norska Statkraft och till 40 procent av SCA.

– Äntligen. Det känns bra att vi nu kommit till den punkt att vi kan sätta spaden i jorden, säger Jakob Norström, vd för Statkraft SCA Vind AB.

Mörttjärnberget är en av sju vindparker som Statkraft och SCA lämnat in tillståndsansökningar för. De sju planerade vindparkerna motsvarar tillsammans det hittills största vindkraftsprojektet i Sverige och omfattar 490 vindkraftverk med en sammanlagd elproduktion på 2 600 GWh.

Av de sju ansökningarna har tre parker hittills fått klartecken. En av dem är Mörttjärnberget och de övriga två är Stamåsen och Raftsjöhöjden med 50 respektive 10 planerade turbiner.

Mörttjänsberget kommer att kosta 1,6 miljarder. Årsproduktionen från de 40 vindkraftverken motsvarar hushållsel till cirka 41 000 villor eller 104 000 lägenheter.

SCA och Statkraft har förberett vindkraftprojektet i Västernorrland och Jämtland sedan 2008.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet