Vad kan man göra för björnen som förvillat sin in i bostadsområdet? Är den farlig? Varför söker den sig in bland människor? I vår livechat kan du får svar på dina frågor. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Stort intresse för björnen i Sörberge – vi svarar på dina frågor

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som engagerat sig i björnen som setts i Sörberge i Timrå. Hur farlig är den? Varför söver man den inte och flyttar den? Frågorna är många och här kan du få svar!

SVT rapporterade · Dela med dig av ditt björnmöte

Hör Fredrik berätta om mötet med grizzlybjörnen • Dela med dig av din björnhistoria! 
Hör Fredrik berätta om mötet med grizzlybjörnen • Dela med dig av din björnhistoria!
08.59
Livechatten är nu igång. Välkommen att ställa frågor.
09.01
Christina Thor frågar på vår facebook-sida: Varför inte flytta på den? Vi har hur mycket skog som helst den kan vistas.
 
 
09.12
Att flytta en björn är en ganska komplicerad och dyr historia. Man kan bedöva björnen med bedövningspil och frakta den till lämplig plats men det kräver övervakning och resurser. När man förser björnar med sändare söver man djuren och då finns även en veterinär på plats. Med tanke på att björnstammen är förhållandevis stor är det oftast skyddsjakt som blir aktuellt när björnar ställer till med problem. Sen är det här en ungbjörn som med största sannolikhet kommer att lämna området inom kort och det bästa är ju när det löser sig på det viset.
09.58
Låt björnen vara i fred provocera den inte. Det löser sig nog, vi måste vänja oss att leva med björnar och att de ibland kan komma och hälsa på. Den kommer snart lufsa tillbaka till skogen.
10.03
Jag håller med, det forskarna säger är att man ska vara högljudd och tala om att man finns där och undvika att björnen blir trängd.
10.05
En annan fråga från vår facebook-sida: Lena Landin: Frågan är om han inte lärt sig att det var trevligt att hälsa på i byn med soptunnor och annat godis och söker sig till andra tätområden när han lufsar runt. De kan ju gå rätt långt...
10.08
Björnforskaren Jon Swenson menar att ungbjörnar som beter sig så här är något naturligt, de söker upp bebyggelsen för att skydda sig mot större hanbjörnar under brunsten. Forskningen visar att de här björnarna inte är särskilt benägna att äta i soptunnor och att de mycket sällan är farliga för människor.
10.23
Magnus Brolin skriver: SVT:s reporter gjorde som många andra och åkte runt i bil för att leta på björnen. Hen borde skämmas! 
Tack vare denna rapportering så har trafiken på vägarna runt Sörberge ökat. 
10.30

Det stämmer att jag var i Sörberge och åkte runt, spanade så klart efter björnen och pratade med folk. Det är mitt jobb att vara på plats och spegla situationer där allmänheten påverkas, att berätta så mycket som möjligt. Då kan man inte sitta hemma på redaktionen. När jag upptäckte björnen satt jag i en stillastående bil, björnen kom ut ur skogen en bit från mig. Den gick undan när bilar passerade och gillade varken min eller någon annans närhet. Jag kan naturligtvis i någon mån ha skrämt björnen men gjorde som sagt mitt jobb.  
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Björn i villaområde

Mer i ämnet