Stort utbrott av fågelinfluensan sprids norrut

Uppdaterad
Publicerad

Just nu drabbas delar av Sverige av det största utbrottet någonsin av fågelinfluensa i landet. I Västernorrland finns ännu inga bekräftade fall, men risken för smittspridning ökar när flyttfåglarna flyger norrut.

De fall som nu konstaterats finns i Skåne, Hallands, Kalmar, Västra Götalands och Östergötlands län. Smittan har hittats både i kommersiella fjäderfäbesättningar och bland vilda fåglar. Ett utbrott hos Sveriges största äggproducent, i Mönsterås kommun, ledde till att omkring två miljoner värphöns avlivades.

Även om de flesta fallen finns i södra Sverige räknar man med att smittan kommer att spridas med flyttfåglarna. Döda vilda fåglar har redan hittats längre norrut. Nyligen hittades en död sångsvan i Heby nordväst om Uppsala. Det är det nordligaste fallet av fågelinfluensa hittills i år, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Vi har i dagsläget inga rapporter om bekräftad smitta i Västernorrland. Men nu när vi ser att smittan sprids norrut är det extra viktigt att alla som har tamfåglar är uppmärksamma på symtom hos sina djur och följer de skyddsnivåer som finns. Om de får symptom, blir hängiga och det uppstår en ökad dödlighet ska du genast kontakta din veterinär, säger Elin Hansson, länsveterinär vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Mycket smittsamt

Fågelinfluensa orsakas av ett influensavirus och är mycket smittsam mellan fåglar. Till exempel genom direktkontakt mellan vilda fåglar och tamfåglar. Smittan kan också spridas via vattendrag eller genom att avföring. I mycket sällsynta fall kan även människor infekteras.

– Ett gott smittskydd är det viktigaste verktyget för att skydda tama fåglar från fågelinfluensa. Ha goda hygienrutiner och skydda dina fåglar från kontakt med vilda fåglar och deras avföring, säger Elin Hansson.

Brist på kläckägg

Produktionsanläggningar som sysslar med fjäderfä har drabbats i årets utbrott och det har lett till brist på kläckägg både för matfågelproduktion och värphöns till äggproduktion.

Så här gör du om du hittar döda fåglar i naturen

  • Om du hittar ett mindre antal döda vilda fåglar ska du låta dem ligga kvar utan att röra dem.  
  • Måste du flytta fåglarna så försök göra det utan att röra vid dem, använd skyddshandskar och tvätta händerna efteråt.  
  • Rapportera till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, om du hittar en eller flera döda eller sjuka fåglar ute i naturen du. SVA undersöker döda vilda djur och övervakar sjukdomsläget i Sverige. Om SVA vill undersöka den eller de fåglar som du har hittat kontaktar de dig.

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland

Så här skyddar du dina fjäderfän och fåglar

  • Ha goda hygienrutiner.  
  • Skydda dina djur från direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras avföring.  
  • Följ Jordbruksverkets restriktioner för aktuell skyddsnivå i länet.  
  • Det bästa skyddet är att hålla dina fjäderfän/fåglar inomhus.  
  • Om du har hobbyhöns får de gå ut i en rastgård, men då ökar riskerna för smitta. Foder och vatten ska helst ges inomhus. I annat fall skyddat under tak i rastgården.  
  • Var observant på sjukdomssymtom som kan vara fågelinfluensa. Vanliga sjukdomssymptom är ökad dödlighet, minskad äggproduktion, nedsatt allmäntillstånd, minskad aptit och törst samt blåaktiga missfärgningar i huden.  
  • Upptäcker du några symptom, kontakta en veterinär omgående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.