Stränga straff i brorasdom

Uppdaterad
Publicerad

Straffet efter broraset i Älandsbro, då två byggarbetare omkom, blev strängt. Skanska döms att betala sex miljoner i böter – den högsta företagsbot som utdömts i Sverige.

De två andra åtalade företagen – de som ritade respektive byggde den gjutform som brast – döms att betala en miljon vardera i böter.

-Jag är nöjd med domen och kommer inte att överklaga. Det är en principiellt viktig dom som kommer få stor betydelse för arbetsmiljön i Sverige, säger åklagaren Christer B Jarlås.

Broras Ådalsbanan

Det utdelades även personliga straff till företrädare för de tre företagen. Två av dem dömdes till villkorlig dom och dagsböter och en av dem dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst.

En chef på Skanska frias, då han arbetat som arbetsmiljöansvarig under kort tid före olyckan utan att ha rätt kompetens.

-Vi delar naturligtvis inte tingsrättens uppfattning, varken vad gäller straffet till samhällstjänst eller företagsboten, vi anser inte att vi är skyldiga till något arbetsmiljöbrott, säger Skanskas advokat Anders Lorentzon till TT.

-Nu börjar vårt arbete med att gå igenom domen, något beslut om att överklaga tar vi inte i dag, säger Anders Lorentzon.

Sammanfattning av domen:

* Skanska åläggs företagsbot med 6 000 000 kronor.

* Construction Software Center Europé åläggs företagsbot med 1 000 000 kronor.

* Örnsköldsviks Takstolstillverkning åläggs företagsbot med 1 000 000 kronor

* 47-årig man döms till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst

* 49-årig man frikänns

* 58-årig man döms till villkorlig dom och 60 dagsböter á 350 kronor

* 73-årig man döms till villkorlig dom och 60 dagsböter á 150 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broras Ådalsbanan

Mer i ämnet