Strid i Näsåker om vindkraftsatsning – hembygdsförening anklagas för att ha sålt ut utflyktsmål

Uppdaterad
Publicerad

Ilskan är stor just nu i Näsåker. Flera bybor befarar att en blivande vindkraftspark kommer stoppa dem från att besöka en populär plats utanför byn, Foråsbodarna.

”Nu kommer det bli förbjudet att vistas där” skriver en kritiker på sociala medier och rasar mot den lokala hembygdsföreningen.

För snart två år sedan skrevs ett avtal under mellan företaget Krange Vind och Ådal-Lidens hembygdsförening. 

Föreningen fick en engångssumma på 50 000 kronor mot att man lovade att inget ”fast eller återkommande boende” skulle förekomma vid fäbodarna i Forsåsbodarna. Marken tillhör SCA, men själva fäbodarna fick föreningen som gåva för ett antal år sedan.

Närmaste snurra 450 meter bort

Tillstånden är klara för en vindkraftspark på runt 25 snurror, och den närmaste kommer att ligga 450 meter ifrån de gamla fäbodarna.

Fäbodarna ligger i utkanten av den vindkraftspark som ska byggas – den närmaste snurran kommer att ligga 450 meter från bodarna

– Det är en populär plats, inte minst bland skoterfolket, berättar Jarmo Marjala som startade en protest på sociala medier när han fick höra talas om avtalet.

Inlägget har delats ett otal gånger och kommentarerna är många – och ilskna.

Jarmo och övriga kritiker menar att hembygdsföreningen med avtalet stoppat all tillträde till platsen – och det för en struntsumma.

– Det är skamligt, säger han och skakar på huvudet.

Hör Jarmo Marjala och Tage Henriksson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.